Rekordlågt förtroende för euron

ANNONS
|

Det är första gången hittills som stödet ligger under tio procent. Motståndet mot euron skär genom alla grupper – män och kvinnor oavsett ålder, privat och offentlig sektor, fackliga organisationer, storstad och landsbygd och oavsett partifärg.

"Det är sällan som man ser en långvarig opinionskantring av denna stormstyrka", skriver analytikern Örjan Hultåker i en kommentar.

Euroförespråkaren CarlB Hamilton (FP) är inte överraskad.

–Det är inte förvånande mot bakgrund av den senaste tidens skuldkris i Europa. Men det är inte eurons fel utan skulduppbyggnaden i vissa länder. Driver man en vettlös ekonomisk politik spelar valet av valuta inte så stor roll, det går illa i vilket fall som helst, säger han.

ANNONS

Hamilton påpekar att vissa euroländer klarat sig bra, som Finland, Nederländerna och Tyskland. Han hänvisar också till att Sverige och Finland haft samma ekonomiska utveckling sedan euron infördes.

–Frågan är om man vill att Sverige ska delta i det europeiska samarbetet eller inte. Det är det som är avgörande om man ska rösta ja eller nej i en tänkt euroomröstning, säger han.

1000 personer har intervjuats i undersökningen.

ANNONS