Värmerekord har slagits på flera håll i landet, däribland i Skellefteå och Gävle. Arkivbild.
Värmerekord har slagits på flera håll i landet, däribland i Skellefteå och Gävle. Arkivbild. Bild: Johansen, Erik/NTB Scanpix/TT

Rekordhetta i juni – varmaste dagen på 50 år

34 grader. Så varmt har det inte varit en svensk junidag på 50 år. Skellefteå stod för toppnoteringen, men även på andra platser har det varit rekordvarmt, enligt SMHI. Nu väntar svalare dagar.

ANNONS

Sommarvärmen har varit på mångas läppar den senaste veckan – och det har faktiskt varit högre temperaturer än på länge.

I torsdags uppmättes hela 34 grader i Skellefteå.

– Det är den varmaste junitemperaturen vi har haft sedan 1970 för hela landet i stort, och även den högsta temperaturen som överhuvudtaget uppmätts i norra Norrland i juni, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI, till TT.

Även i Gävle gassade solen i torsdags. Det var 30,6 grader varmt – den varmaste junidagen sedan 1973.

Längre söderut, på Gotska sandön, har det också varit rekordvarmt. På fredagen uppmättes 29,3 grader, den högsta junitemperaturen som ön haft på över 100 år. Senaste värmetoppen noterades nämligen i juni 1917, uppger SMHI.

ANNONS

Rekordmånad möjlig

Med hettan i ryggen spår man nu att flera rekord kan slås när medeltemperaturerna i juni snart summeras.

– Framför allt i Mellansverige har det varit som varmast, alltså i södra Norrland, men även i delar av Svealand. Men vi vet inte exakt än. Det blir lite svalare i dag och även på måndag och tisdag. Men det är fortfarande möjligt, konstaterar Moa Hallberg.

TT: Senast sommaren 2018 var det värmebölja. Rör vi oss åt samma håll, eller är det för tidigt att säga?

– Just juni 2018 var lite kallare, om man jämför med maj, juli och augusti. Men redan nu har det på många håll varit varmare i år. 34 grader uppmättes exempelvis inte någontans i juni 2018, säger Moa Hallberg, men poängterar att det för två år sedan blev mycket varmare senare under sommaren.

Regn på väg

Den som längtar efter svalare dagar kan se fram emot nästa vecka, då hettan avtar. Redan under söndagen har en del åskskurar rört sig in över Sverige, bland annat i Värmland.

– Under veckan som kommer är det mer lågtrycksbetonat och även en del nederbörd till och från att vänta. Det blir lite svalare under dagarna, vi är inte uppe i 30 grader utan högsta noteringarna ser ut att ligga omkring 20 grader, säger Moa Hallberg.

ANNONS

Klara Stefansson/TT

SMHI har lite olika definitioner av begreppet värmebölja, men en av de enklaste är att fem sammanhängande dagar då den maximala dygnstemperaturen överstiger 25 grader Celsius, så kallade högsommardagar.

I stora delar av Götaland, Svealand och sydostligaste Norrland förekommer i genomsnitt drygt 15 högsommardagar per år.

Under perioden 1991–2020 har antalet högsommardagar ökat i ovanstående områden. Skillnaden är störst i delar av Götaland, där antalet högsommardagar ökat med en dryg vecka.

Globalt har elva av de tolv varmaste uppmätta åren inträffat sedan millennieskiftet, varav åtta inträffat under det senaste årtiondet.

Jämfört med förindustriell tid har den globala medeltemperaturen ökat med 1,1°C.

Källa: SMHI, WMO

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS