Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Rekommendation om munskydd mot covid-19 väntas för allmänheten

Ovaccinerade bör redan nu använda munskydd, om man måste vara på platser med trängsel, menar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
Nästa vecka kan även vaccinerade rekommenderas munskydden i kollektivtrafiken – men inte tidigare än så.

Användning av munskydd har varit en av de första åtgärderna som återinförts i många länder, när smittspridningen av covid-19 har ökat. Världshälsoorganisationen, WHO, ser det som en central åtgärd i smittobekämpningen och studier har visat att munskydden kan ha en viss effekt.

I Sverige har inställningen varit mer avvaktande tidigare under pandemin, men inom kort kan Folkhälsomyndigheten besluta att munskydd återigen bör användas vid trängsel i kollektivtrafiken. Åtgärden finns nämligen bland myndighetens förslag på råd som kan införas, eventuellt redan nästa vecka.

– Precis som i januari i början av året, ser vi att munskydd kan ha en viss tilläggseffekt på att dämpa smittspridningen i situationer där det uppstår trängsel och vi befarar att det kan förekomma smittspridning, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Hon menar att man nu ska samråda med aktörerna inom kollektivtrafiken, om deras erfarenheter av användningen av munskydd förra vintern, innan tydligare besked om upplägget kommer.

Munskydd för ovaccinerade

I en rapport som Folkhälsomyndigheten lämnat till regeringen konstaterar man att munskydd kan ”bidra till minskad spridning av covid-19, men att det som ensam åtgärd har begränsad effekt”. Man skriver vidare att det är en ”relevant åtgärd i miljöer som man inte kan undvika och där det är trängsel”, bland annat i kollektivtrafiken.

Med tanke på vad ni skriver, borde allmänheten använda munskydd vid trängsel redan nu?

– Det beror på sammanhanget. Är man inte vaccinerad så är det en ökad risk att man kan faktiskt kan bära på sjukdomen i ett tidigt skede – och då behöver man skydda andra genom till exempel munskydd om det inte går att undvika trängsel. Det är en riskbedömning man behöver göra.

LÄS MER: Allt fler covidpatienter på iva

Kollektivtrafiken särskild miljö

Hon påpekar dock att det i första hand för ovaccinerade handlar om att exempelvis hålla avstånd och undvika trängseln om möjligt.

För vaccinerade då?

– Vi ser inte att det i nuläget finns skäl att börja använda munskydd för vaccinerade.

Ni skriver ändå att munskydd kan minska risken för smittspridning och att det därför är en relevant åtgärd. Det ni skriver gäller väl också vaccinerade?

– Kollektivtrafiken är ett medel som alla behöver kunna använda – man kan behöva det för att ta sig till sin arbetsplats, anhöriga, nära vänner och så vidare. Om man då inte vet vilka som är vaccinerade och ovaccinerade, och vi vet att ovaccinerade rör sig i miljön, ser vi att det är en möjlig tilläggsåtgärd för att öka tryggheten – om de som tillhandahåller kollektivtrafiken inte kan säkerställa att det inte är trängsel.

LÄS MER: Västtrafik: Framdörrarna i kollektivtrafiken öppnas igen

Vissa regioner har egna råd

En rekommendation om munskyddsanvändning för alla kan alltså komma, kanske nästa vecka, även om myndigheten inte ser den som så pass brådskande att vaccinerade behöver ta på sig dem redan nu. Åtminstone inte överallt i Sverige.

– Vissa regioner har gått ut med särskilda råd, eftersom vissa regioner har en annan situation med smittspridningen, men på nationell nivå ser vi inte att det är aktuellt i nuläget. Men fortsätter smittspridningen uppåt ser vi att det kan vara aktuellt där det är trängsel och man inte har koll på vilka andra personer som är i ens närhet.

LÄS MER: Så mycket smittar du om du är vaccinerad mot covid-19

LÄS MER: 20-tal covidsmittade efter personalfest på Sahlgrenska universitetssjukhuset

LÄS MER: Hundratals demonstrerade på Götaplatsen mot vaccinpass

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.