Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett lågtryck som drar in från Atlanten väntas ge mycket snö, kanske uppåt en halvmeter i Gävleborg på torsdag. Arkivbild.

Rejält vinterväder på gång

Det kan komma mycket snö under de närmaste dagarna, särskilt längs kusten i södra Norrland. På torsdag kan Gävleborg få upp till en halv meter nysnö, enligt SMHI:s prognoser.

- Vi vill varsla redan nu om att det kan bli ett stökigt väderläge, med stora snömängder, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Efter en relativt lugn tisdag väntas större mängder nederbörd under de närmaste dagarna, i samband med ett lågtryck som drar in från Atlanten.

På onsdagen blir det blötsnö och regn i södra Sverige medan Sydsvenska höglandet och norra Svealand och uppåt får snöfall. SMHI varnar för ihållande snöfall med upp till 10 centimeter nysnö i Västernorrland under morgondagen.

- Det kommer även bli lite blåsigt vilket kan medföra risk för snödrev, säger Marcus Sjöstedt.

Framåt torsdagen räknar SMHI med ostliga vindar som för med sig fuktig luft från havet – vilket ger ett extra tryck i nederbörden. Prognosen är ännu så osäker att ingen varning kan utfärdas men om den slår in väntas omfattande snöfall i Gävleborg.

- Det motsvarar en klass 2-varning. Det kan röra sig om totalt 30 till lokalt 50 centimeter nysnö, och frisk vind, säger Marcus Sjöstedt.

SMHI varnar också för kuling på Skagerrak i natt, och för hård vind med snödrev i fjällen från Jämtland och norrut från onsdag.

Samtidigt varnas fortfarande för höga vattenflöden på många håll i Götaland och Svealand.