Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Reinfeldt om Trump: "Han är oberäknelig"

Fredrik Reinfeldt är oroad över vad som kan hända om den republikanska presidentkandidaten Donald Trump vinner valet i USA.

I en intervju med Aftonbladet uttrycker Sveriges förre statsminister Fredrik Reinfeldt sin oro inför president valet i USA,
– Han (Trump) är oberäknelig. Stabilitet och långsiktighet i världspolitiken har ofta byggts på att vi förstår även den som är vår motpart. Fram till nu har Donald Trumps uttalanden präglats av att vara väldigt känslostyrda, säger han till Aftonbladet.

"Historiskt impopulära kandidater"
Enligt Reinfeldt är valet svårbedömt - ingen av kandidaterna är självklar. 
– Det komplicerade är att vi har två historiskt impopulära kandidater som ser ut att stödjas av väsensskilda delar av valmanskåren. Till det kommer elektorsvalssystemet som gör att valet kokar ner till några få ”swing states”, som exempelvis Florida och Ohio. Det gör att det är ett väldigt svårläst val.

"Stor påverkan på världsekonomin"
Reinfeldt som numera arbetar som föreläsare och rådgivare har bland annat storbanken Bank of America som uppdragsgivare. Han följer just nu det amerikanska presidentvalet noggrant och säger till Aftonbladet att valet är årets sista händelse som kan ha en verkligt stor påverkan på världsekonomin.  

Jämför med SD
I en tidigare intervju med Aftonbladet har Fredrik Reinfeldt jämfört Donald Trumps retorik med den som används av Sverige Demokraterna. 
– Han bygger mycket hatretorik och aggressivitet. Det är en drivkraft för honom, men rimligen också för hans supportrar. Vi har sett en hel del av detta i Europa också, politiker som bygger sina mandat på att misstänkliggöra andra människor.
 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.