Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Reinfeldt är orolig för utvecklingen"

GP:s Maria Sköld kommenterar dagens regeringsförklaring.

Var det några överraskningar i den regeringsförklaring statsminister Fredrik Reinfeldt läste upp?

Nej, inte jämfört med hur Fredrik Reinfeldt låtit på sistone. Han upprepade budskap om att det går bra för Sverige och att vi därför har råd att investera inför framtiden. Sedan talade han sig varm för forskning, infrastruktur, jämställdhet, fördelningspolitik, miljö och jobb för unga. Det vill säga, det var ett tal som lika gärna kunde ha hållits av en socialdemokratisk statsminister.

Men det här försonliga tonfallet är mycket olikt hur Fredrik Reinfeldt lät på den tid han ledde en majoritetsregering, alltså 2006-2010.

Vad verkade statsministern vara på för humör?

Fredrik Reinfeldt såg allvarlig ut och det märks att han är orolig för den ekonomiska utvecklingen i världen, även om budskapet fortfarande är att Sverige står starkt.

En skillnad jämfört med i våras är att moderatledaren nu markerar sitt stöd för EU och betonar att Sverige också har nytta av medlemskapet. På senare tid har Fredrik Reinfeldt annars nästan enbart uppehållit sig vid den europeiska gemenskapens negativa sidor. Det ändrade tonläget noterades säkert av de ivrigt lyssnande ambassadörerna på läktaren.

Det blev ingen regeringsombildning, varför inte?

Det är betydligt svårare för en statsminister i en koalitionsregering att möblera om. Hon eller han kan i praktiken bara förfoga över ministrarna från det egna partiet. Och Moderaterna har ju tvingats till en del oavsiktliga personförändringar under det senaste året, när försvarsministern och partisekreteraren bytts ut.

Varför öppnar riksdagen så sent på terminen? Har de haft sommarlov fram tills nu?

Nej, riksdagen har inte varit stängd ända fram till nu. Ledamöterna har haft en del sammanträden även i augusti och dessutom har utskotten gjort olika resor och besök. Men nu drar den ordinarie verksamheten i gång, med utskottsarbete, debatter och beslut. På torsdagen lägger finansminister Anders Borg fram regeringens förslag till höstbudget, som sedan debatteras i kammaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.