Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Skyfall över Stockholm en tidig junikväll. Arkivbild.

Regnvattnet kan bli viktigare i framtiden

Det kommer att bli allt viktigare att ta till vara på regnvattnet i framtiden, enligt forskare från KTH. Kraftigare skyfall orsakade av klimatförändringar kan leda till översvämningar, men vattnet kan tas till vara redan från taken.

På grund av klimatförändringar väntas nederbörden minska, men istället falla vid olika tidpunkter och i häftigare skurar. Men det nuvarande systemet klarar inte klarar av mycket regn på en gång. Därför har forskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, KTH, undersökt hur de stora mängderna regnvatten kan tas till vara från taken innan de når gatan och på så sätt förhindra översvämning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

- När det väl når gatan och rinner på trottoaren och gatan blir det förorenat av tungmetaller, så man ska helst ta vara på det redan när det rinner från hustaken, säger Bo Olofsson, professor i miljögeologi och som ingått i forskningsprojektet, till Ekot.

Regnvattnet leds i många tätorter ner från hustaken via stuprör och från golvbrunnarna vidare till reningsverk. Men för att kunna ta till vara på de stora flöden som väntas i framtiden är många reningsverk underdimensionerade.

Forskarna har även undersökt hur regnvattnet kan användas som resurs när det råder vattenbrist, exempelvis som bevattning, utsmyckning eller för att spola toaletter.