Många dagar med regn under juli har gjort att grundvattennivåerna höjts. Arkivbild
Många dagar med regn under juli har gjort att grundvattennivåerna höjts. Arkivbild Bild: Pär Fredin/TT

Regnig juli höjde grundvattennivåerna

ANNONS

På flera i håll i landet är grundvattennivåerna nu högre jämfört med samma period förra året. De många dagarna med regn har fyllt på de svenska vattenmagasinen.

– Om man jämför i år med sommaren 2018 och 2019, framför allt om man jämför med de små magasinen, så ser situationen betydligt bättre ut i år, säger Frida Hammar, hydrogeolog på Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, till Sveriges Radio Ekot.

Men även om det blivit bättre sedan dess, finns det även i år områden där grundvattennivåerna ligger under eller mycket under det normala, till exempel i de östra delarna av Svealand och Götaland och i stora delar av Skåne.

ANNONS

Om nivåerna håller i sig under augusti beror på nederbördsmängden.

– Vi har fortfarande en period där grundvattennivåerna generellt sett minskar. Om augusti blir ovanligt torr kommer nivåerna att gå ner, säger Frida Hammar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS