Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven vid en pressträff vid FN-högkvarteret i New York.

Regler för demonstrationer kan skärpas

Regler för hur nazister och andra extremister får uppträda vid demonstrationer kan komma att skärpas. Partierna ska nu överlägga om hur antidemokratiska krafter kan motverkas.

Regeringen ska bjuda in alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna till samtalen. Bakgrunden är den upprördhet som nationalsocialistiska Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) demonstrationer väckt på flera håll.

Både polisens brottsbekämpande insatser och lagändringar kommer att diskuteras.

Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) är det dock inte aktuellt att ändra på den i grundlagen inskrivna demonstrations- och mötesfriheten.

"Är helig"

- Ska man ändra grundlagarna, då handlar det om att ändringarna inte kan träda i kraft förrän 2023, säger han.

Lagändringar inom ramen för grundlagarna kan dock diskuteras.

- En sådan fråga är naturligtvis lagstiftningen om hets mot folkgrupp och tolkningarna av den, säger Johansson.

Centerns rättspolitiske talesperson Johan Hedin betonar att demonstrations. mötes- och yttrandefriheterna är helig.

- De ska vi inte rubba alls, säger han.

Ingen ska bli skrämd

Hedin tror däremot att det går att titta på ordningslagen när det gäller vad som kan anses vara en ordningsstörning.

- Det är fullt rimligt att folk ska få uttrycka sina åsikter även om åsikterna är djupt obehagliga., men de ska göra det på ett ordnat sätt så att ingen känner sig hotad, säger Hedin.

Såväl statsminister Stefan Löfven som justitieminister Morgan Johansson motiverar beslutet att inte bjuda in SD med att SD är ett "rasistiskt parti, med nazistiska rötter."

- Jag anser inte att de är att lita på i de här frågorna, säger Johansson.

SD inte förvånat

- Det är inte särskilt förvånande, man brukar inte bjuda in oss, säger Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.

Men när det gäller grundlagsliknande frågor som demonstrationstillstånd tycker han det är märkligt att SD inte får vara med. Jimmie Åkesson anser att NMR är att likna vid en terrororganisation som därmed borde kunna förbjudas.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé tycker det är en rimlig princip att bjuda in samtliga riksdagspartier. Han tycker att det är bra att överläggningarna kommer till stånd.

- Det är ju uppenbart att vi måste tala om de här frågorna. Vi ser ju att nazisterna flyttar fram sina positioner i offentliga miljöer och de får exakt den uppmärksamhet de söker, säger Tobé.

Agerar annorlunda?

NMR har fått tillstånd att demonstrera under bokmässan i Göteborg om drygt en vecka. Efter att ha hört rikspolischefen Dan Eliasson i riksdagens justitieutskott räknar Tobé med att polisen kommer att agera annorlunda än hittills.

- Vi kommer efter samråd med åklagare, se om vi kan ingripa mer resolut jämfört med tidigare, säger Eliasson till TT.

Det handlar om huruvida vissa symboler, klädsel eller uppträdande kan anses vara hets mot folkgrupp.

Eliasson betonar att polisen bara kan avbryta demonstrationer av två skäl, även de som saknar tillstånd. Det ena skälet är stora ordningsstörningar. Det andra är hets mot folkgrupp.

Om en demonstration saknar tillstånd så handlar det om att hitta organisatörerna och ställa dem till ansvar för brott mot ordningslagen.