Förslaget om att välfärdspersonal ska tvingas ange papperslösa har väckt starka reaktioner. GP har tidigare berättat om protester från lärare, socialsekreterare, psykologer och läkare.
Nu markerar också det nya politiska styret i Västra Götaland mot förslaget.
I ett pressmeddelande skriver de att regeringen, genom Tidöavtalet, vill göra alla offentligt anställda till angivare. Budskapet till regionens 56 000 anställda är att helt enkelt strunta i regeringsförslaget, om det blir verklighet.
– Vi kommer aldrig kräva att våra anställda bryter sin tystnadsplikt eller lämnar ut personer i nöd, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.
Har fått påstötningar
Hon förklarar bakgrunden till utspelet med att hon fått brev från läkare och andra anställda och från fackliga organisationer. Personalen undrar om de kommer att förväntas syssla med angiveri – och många känner känner sig oroliga.
– Så det här är en jätteviktig arbetsmiljöfråga. Här måste vi som en av landet största arbetsgivare markera att personalen kan känna sig trygg. Och lika viktigt är att våra invånare kan känna att de alltid ska söka vård om de är sjuka. Ingen ska behöva avstå vård utifrån det här, säger Helén Eliasson.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har i intervjuer sagt att huvudregeln ska vara att alla offentligt anställda ska behöva föra vidare information till polisen om de stöter på personer som vistas i Sverige utan tillstånd.
Men inte utan undantag.
– Som framhålls i Tidöavtalet kan det finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden, varför undantag från en ordning med informationsutbyte och anmälningsplikt behöver utredas närmare. Jag vill inte föregripa utredningen, skriver migrationsministern i ett mejl till GP.
Inte förenligt med lagen
Det är alltså ännu inte klart hur det färdiga förslaget kommer att se ut. Helén Eliasson tycker ändå inte att det är för tidigt att markera mot förslaget.
– Det här hör inte hemma i svenskt modernt samhälle. Det är en signalpolitik som inte är förenlig med hälso- och sjukvårdslagstiftning.
Maria Malmer Stenergard å sin sida menar att det är viktigt att ha kontroll över vilka som befinner sig i Sverige, för att ”bekämpa skuggsamhället”.
– Det är en fråga om förtroendet för svensk migrationslagstiftning, rättvisa och att vara lika inför lagen. Har man fått ett beslut som säger att man inte har rätt att stanna i Sverige ska det följas. Anmälningsplikten för myndigheter är en viktig del av det, och vi kan inte ha myndigheter som motarbetar varandra, skriver hon.
Helén Eliasson ger inte mycket för det argumentet.
– Sjukvården ska utöva vård, inte angiveri. Jag tycker att den här signalpolitiken drabbar våra anställda och bör regeringen vara tydligt och säga att de inte ska ägna sig åt det här.
Fakta: Förslaget i Tidöavtalet
Så här presenteras förslaget om anmälningsplikt för offentliganställda i överenskommelsen mellan M, SD, KD och L, det så kallade Tidöavtalet.
”Kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Det innebär att myndigheter som en person kan komma i kontakt med får ett ansvar för att säkerställa personens lagliga rätt att vistas i Sverige.
Det kan finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden, till exempel i sjukvården. Undantag från informationsplikten behöver därför utredas närmare.”