Trycket på tester är stort och många regioner ändrar nu testningspolicy. Arkivbild.
Trycket på tester är stort och många regioner ändrar nu testningspolicy. Arkivbild. Bild: Adam Ihse / TT

Regioner drar ner på testningen

Allt fler regioner ändrar testrekommendationerna för covid-19 när smittspridningen ökar och testkapaciteten är ansträngd, uppger Ekot. Bara under förra året kostade testerna över 15 miljarder kronor.

ANNONS

I Region Blekinge, Halland och Stockholm ska man från och med nu inte testa sig om man bor med någon som har covid-19, men inte har symptom själv. Sedan tidigare gäller samma sak i bland annat Region Jönköping, Kronoberg och Dalarna.

Enligt Charlotte Tavelin, kommunikationsstrateg på Region Halland, så är förhoppningen att det inte ska påverka karantänsstrategin.

– I det ögonblick någon i familjen får covid-19 ska man ju springa hem. De ska stanna hemma i sju dygn. Och är det så att man får symptom så ska man ju provta sig.

Under förra året genomfördes elva miljoner PCR-tester i Sverige, uppger P4 Skaraborg.

ANNONS

– Om man tittar på kostnaden för 2021 så har det kostat drygt 15 miljarder. Det är en hög summa men vi har också testat extremt omfattande, säger Emma Spaak, chef för hälso- och sjukvårdssektorn på Sveriges kommuner och regioner till kanalen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS