Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Regeringskris: Alliansen lämnar besked

Efter rykten om att hela regeringen skulle avgå kom beskedet: Tre ministrar lämnar och två tillkommer. Nu går Alliansen vidare med ett misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Enligt KD:s pressavdelning kommer besked "alldeles snart".

– Vi kommer att kunna ge kommentarer inom en ganska nära framtid. Ni behöver inte vänta länge till. Det är möten, säger presschef Mida Widell till TT.

Partiledaren Ebba Busch Thor gick däremot händelserna i förväg och skrev på Twitter att man fortsätter hota med misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist.

Alliansen välkomnar statsminister Stefan Löfvens besked i dag att såväl infrastrukturminister Anna Johansson som inrikesminister Anders Ygeman nu lämnat regeringen, skriver Alliansen i ett pressutskick. Alliansens krav på misstroende mot Peter Hultqvist kvastår.

De fyra partierna skriver:

"Peter Hultqvist ansvarar för försvaret i regeringen. Trots att han, likt Anders Ygeman, fick information om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen i början av 2016 samt att dessa säkerhetsbrister ansågs som allvarliga så avstod Peter Hultqvist från att informera ansvarigt statsråd, statsministern och riksdagen.
Dessa sakförhållanden har inte förändrats.
Grunden för vår begäran om misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist kvarstår därför"

Ebba Busch Thor (KD) säger till Sveriges Radio Ekot att en misstroendeomröstning kommer att bli aktuell först i höst.
– Det innebär efter riksmötets öppnande i september.
Hon menar att den konstitutionella granskningen för löpa vid sidan av och tänker inte vänta på att KU är klart med sitt beslut.

Regeringens presskonferens

På presskonferensen tidigare idag informerade Stefan Löfven att Anders Ygeman och Anna Johansson entledigas.

Thomas Eneroth blir ny infrastrukturminister, Morgan Johansson blir justitie- och inrikesminister, Annika Strandhäll får ett utökat ansvar och Helene Fritzon blir migrationsminister och biträdande justitieminister.

LÄS MER: Här är Sveriges nya regering

Gabriel Wikström lämnar regeringen av hälsoskäl och är inte inblandad i IT-skandalen.  

Peter Hultqvist blir kvar som försvarsminister. 

– Den här regeringen har vänt den nedåtgående trenden, och satsar på försvaret, sa Löfven och fortsatte:

– Vi behöver en stärkt militär förmåga, och fortsatt breda politiska lösningar.

LÄS OCKSÅ: Peter Hultqvists framtid som minister osäker

 "Helt oseriös"

Löfven tycker att misstroendeförklaringen mot Hultqvist är "helt oseriös".
Det är Alliansens ansvar att avgöra om försvarsminister Peter Hultqvist gjort fel, sa statsminister Stefan Löfven.

– Ansvaret för den här situationen ligger inte på regeringen utan på de som har annonserat att de tänker genomföra en sådan misstroendeförklaring, sa Löfven. 

Statsminister Stefan Löfven trodde att KU:s granskning skulle ha få genomföras innan man väckte misstroende mot ministrarna.
– Det hade varit rimligt, sa han.

Alliansen backar inte

Samtliga kristdemokratiska riksdagsledamöter har skrivit på yrkandet om misstroendeförklaring, skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor på Twitter.
"Vårt besked gäller. Försvarsministerns förtroende är förbrukat. Statsministern tar inte ansvar - då utkräver vi ansvar i riksdagen", skriver hon efter regeringens presskonferens.

LEDARE: Boscanin: Lagt kort ligger

Även Sverigedemokraterna behåller sitt krav på försvarsminister Peter Hultqvists avgång.
"Den totala bristen på självkritik under presskonferensen visar dock att regeringen helt tycks sakna förståelse för problemet och allvaret i situationen. Det rimliga hade vid dagens pressträff varit att regeringen skulle ha aviserat sin avgång", skriver partiledaren Jimmie Åkesson på Facebook.

"Enbart ute efter att ställa till besvär"

 Det är rimligt att Hultqvist blir kvar som försvarsminister, säger Jonas Sjöstedt.
– Det har aldrig funnits så starka argument för att han skulle avgå på grund av det här. Det är inte hans ansvarsområde och han har agerat när han fick kunskap.
– Om borgerligheten går vidare med sitt misstroendevotum mot Hultqvist, då är de enbart ute efter att ställa till besvär för regeringen. Det har väldigt svag koppling till problemen i Transportstyrelsen. Det är inte seriöst. Det är dags för dem att ta ett djupt andetag och fundera lite.

 Utrikesminister Margot Wallström kommenterar händelserna på Twitter: Den här regeringen tar ansvar för Sverige och Sveriges säkerhet. Oppositionen borde göra desamma och sluta ägna sig åt politiska krumbukter.

Nya ministerposter

Morgan Johansson gav sin syn på att nu ta över Anders Ygemans arbetsuppgifter:
– Jag och Anders Ygeman har jobbat väldigt nära de här åren då våra områden överlappat. Jag kommer att ha en kort startsträcka, sa han och fortsatte:
– De här arbetsuppgifterna är inte nya för mig.
Morgan Johansson sa också att det handlar om två huvuduppgifter: dels att slå undan benen för den organiserade kriminaliteten, dels att förebygga terroristbrott och terroraktiviteter.

Socialminister Annika Strandhäll, som tar över sjukvårdsminister Gabriel Wikströms portfölj, sa att hon ser fram emot sina nya uppgifter.
– Vi i Sverige har en hälso- och sjukvård i internationell toppklass, men vi har också tydliga problemområden.

Heléne Fritzon sa att hon ser fram emot att bli migrationsminister.
– Jag har fram tills i dag varit verksam på den lokala nivån, säger Helen Fritzon, som kommer från Kristianstad, där hon är kommunstyrelsens ordförande. 

Anders Ygeman har gjort bedömningen att regeringens arbete underlättas om han lämnar som statsråd, säger Löfven om Ygeman. 
"Anna Johansson har själv dragit slutsatsen att hon har brustit i sitt ansvar som ansvarigt statsråd för Transportstyrelsen och därför välkomnar jag att hon idag lämnat in sin begäran om entledigande och att statsministern har bifallit den", skriver Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, tillika minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister, i en kommentar till TT. 

LÄS MER: Anders Ygemans avsked efter nya beskedet

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.