Regeringskris: Alliansen lämnar besked

Efter rykten om att hela regeringen skulle avgå kom beskedet: Tre ministrar lämnar och två tillkommer. Nu går Alliansen vidare med ett misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist.

ANNONS
|

Enligt KD:s pressavdelning kommer besked "alldeles snart".

– Vi kommer att kunna ge kommentarer inom en ganska nära framtid. Ni behöver inte vänta länge till. Det är möten, säger presschef Mida Widell till TT.

Partiledaren Ebba Busch Thor gick däremot händelserna i förväg och skrev påTwitteratt man fortsätter hota med misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist.

Alliansen välkomnar statsminister Stefan Löfvens besked i dag att såväl infrastrukturminister Anna Johansson som inrikesminister Anders Ygeman nu lämnat regeringen, skriver Alliansen i ett pressutskick. Alliansens krav på misstroende mot Peter Hultqvist kvastår.

De fyra partierna skriver:

"Peter Hultqvist ansvarar för försvaret i regeringen. Trots att han, likt Anders Ygeman, fick information om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen i början av 2016 samt att dessa säkerhetsbrister ansågs som allvarliga så avstod Peter Hultqvist från att informera ansvarigt statsråd, statsministern och riksdagen. Dessa sakförhållanden har inte förändrats. Grunden för vår begäran om misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist kvarstår därför"

ANNONS
Ebba Busch Thor (KD) säger tillSveriges Radio Ekotatt en misstroendeomröstning kommer att bli aktuell först i höst.
– Det innebär efter riksmötets öppnande i september.
Hon menar att den konstitutionella granskningen för löpa vid sidan av och tänker inte vänta på att KU är klart med sitt beslut.

Regeringens presskonferens

På presskonferensen tidigare idag informerade Stefan Löfven att Anders Ygeman och Anna Johansson entledigas.

Thomas Eneroth blir ny infrastrukturminister, Morgan Johansson blir justitie- och inrikesminister, Annika Strandhäll får ett utökat ansvar och Helene Fritzon blir migrationsminister och biträdande justitieminister.

Gabriel Wikström lämnar regeringen av hälsoskäl och är inte inblandad i IT-skandalen.

Peter Hultqvist blir kvar som försvarsminister.

–Den här regeringen har vänt den nedåtgående trenden, och satsar på försvaret, sa Löfven och fortsatte:

–Vi behöver en stärkt militär förmåga, och fortsatt breda politiska lösningar.

"Helt oseriös"

Löfven tycker att misstroendeförklaringen mot Hultqvist är "helt oseriös". Det är Alliansens ansvar att avgöra om försvarsminister Peter Hultqvist gjort fel, sa statsminister Stefan Löfven.

– Ansvaret för den här situationen ligger inte på regeringen utan på de som har annonserat att de tänker genomföra en sådan misstroendeförklaring, sa Löfven.

Statsminister Stefan Löfven trodde att KU:s granskning skulle ha få genomföras innan man väckte misstroende mot ministrarna. – Det hade varit rimligt, sa han.

Alliansen backar inte

Samtliga kristdemokratiska riksdagsledamöter har skrivit på yrkandet om misstroendeförklaring, skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor på Twitter. "Vårt besked gäller. Försvarsministerns förtroende är förbrukat. Statsministern tar inte ansvar - då utkräver vi ansvar i riksdagen", skriver hon efter regeringens presskonferens.

Även Sverigedemokraterna behåller sitt krav på försvarsminister Peter Hultqvists avgång. "Den totala bristen på självkritik under presskonferensen visar dock att regeringen helt tycks sakna förståelse för problemet och allvaret i situationen. Det rimliga hade vid dagens pressträff varit att regeringen skulle ha aviserat sin avgång", skriver partiledaren Jimmie Åkesson på Facebook.

ANNONS

"Enbart ute efter att ställa till besvär"

Det är rimligt att Hultqvist blir kvar som försvarsminister, säger Jonas Sjöstedt. – Det har aldrig funnits så starka argument för att han skulle avgå på grund av det här. Det är inte hans ansvarsområde och han har agerat när han fick kunskap. – Om borgerligheten går vidare med sitt misstroendevotum mot Hultqvist, då är de enbart ute efter att ställa till besvär för regeringen. Det har väldigt svag koppling till problemen i Transportstyrelsen. Det är inte seriöst. Det är dags för dem att ta ett djupt andetag och fundera lite.

Utrikesminister Margot Wallström kommenterar händelserna på Twitter: Den här regeringen tar ansvar för Sverige och Sveriges säkerhet. Oppositionen borde göra desamma och sluta ägna sig åt politiska krumbukter.

Nya ministerposter

Morgan Johansson gav sin syn på att nu ta över Anders Ygemans arbetsuppgifter: – Jag och Anders Ygeman har jobbat väldigt nära de här åren då våra områden överlappat. Jag kommer att ha en kort startsträcka, sa han och fortsatte: – De här arbetsuppgifterna är inte nya för mig. Morgan Johansson sa också att det handlar om två huvuduppgifter: dels att slå undan benen för den organiserade kriminaliteten, dels att förebygga terroristbrott och terroraktiviteter.

Socialminister Annika Strandhäll, som tar över sjukvårdsminister Gabriel Wikströms portfölj, sa att hon ser fram emot sina nya uppgifter. – Vi i Sverige har en hälso- och sjukvård i internationell toppklass, men vi har också tydliga problemområden.

ANNONS

Heléne Fritzon sa att hon ser fram emot att bli migrationsminister. – Jag har fram tills i dag varit verksam på den lokala nivån, säger Helen Fritzon, som kommer från Kristianstad, där hon är kommunstyrelsens ordförande.

Anders Ygeman har gjort bedömningen att regeringens arbete underlättas om han lämnar som statsråd, säger Löfven om Ygeman. "Anna Johansson har själv dragit slutsatsen att hon har brustit i sitt ansvar som ansvarigt statsråd för Transportstyrelsen och därför välkomnar jag att hon idag lämnat in sin begäran om entledigande och att statsministern har bifallit den", skriverMiljöpartiets språkrör Isabella Lövin, tillika minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister, i en kommentar till TT.

Fakta: Regler för extraval

Bestämmelserna för extraval finns i en av grundlagarna, regeringsformen (RF), 3 kap 11:e paragrafen.

Där sägs att regeringen får besluta om extraval, men det får inte göras förrän tre månader efter den valda riksdagens första sammanträde. Riksdagen som valdes 14 september hade sitt första möte den 29 september.

Regeringen säger att den ska ta beslut om att utlysa extravalet 30 december, för att hållas 22 mars.

Extravalet måste hållas inom tre månader från det att det har utlysts.

Regeringen skulle kunna vänta med beslutet om extraval till in på nästa år utan att behöva flytta på valdatumet.

Fakta: Så funkar en misstroendeförklaring

Riksdagen kan tvinga regeringen eller en minister att avgå genom att göra en misstroendeförklaring.

Minst 35 ledamöter måste föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att omröstningen ska bli av.

Minst 175 av de 349 ledamöterna måste rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende.

Om riksdagen inte har förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa extraval.

Om riksdagen inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.

Riksdagen har röstat om misstroendeförklaring sju gånger hittills, utan att det har gått igenom. Två gånger har själva hotet om en misstroendeförklaring lett till att en regering respektive en minister avgått.

Källa: Riksdagen

Fakta: De tre ministrarna

Infrastrukturminister Anna Johansson (S)

Känd som en av regeringens svagare ministrar. Har kritiserats för sin hantering av gränskontrollerna i Skåne och flera andra ageranden har uppmärksammats av konstitutionsutskottet (KU). Är distriktsordförande för S i Göteborg vilket bidrar till att hon ses som en maktfaktor.

Gick med i SSU i tonåren. Blev invald i riksdagen 2014.

Inrikesminister Anders Ygeman (S)

Ses som en av Stefan Löfvens starkare ministrar. Hyllades från flera håll under flyktingkrisen 2015. Men har också kritiserats för sitt hanterande av Polismyndigheten.

Har bland annat varit ordförande i SSU i Stockholm och vice förbundsordförande i SSU under mitten av 1990-talet.

Valdes in i riksdagen 1996.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Har blivit allt mer aktuell i och med en allt osäkrare omvärld. Ses som en av de viktigare spelarna i Löfvens ministertrupp. Har bland annat hyllats av Mikael Odenberg, moderat och tidigare försvarsminister.

Valdes in i riksdagen 2006.

Fakta: Riksdagens misstroendeförklaringar

Riksdagen har röstat om misstroendeförklaring sju gånger. För att en sådan ska väckas krävs att minst 35 ledamöter enas om det.

Oktober 2015: SD lägger misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson (S). Alliansen lägger ned sina röster och misstroendeförklaringen röstas ned med stöd av V.

Januari 2015: SD begär misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S). SD röstar för, Alliansen lägger ned sina röster och S, V och MP röstar mot.

Oktober 2002: M fick igenom en omröstning mot att S tre veckor efter valet inte kommit överens om stöd från V och MP. Röstades ned med 174–158 (17 avstod från att rösta).

Oktober 1998: M fick igenom en omröstning mot statsminister Göran Persson (S) mot att han inte avgått efter valet. Röstades ned med 186–82 (74 avstod från att rösta).

November 1996: M, FP, KD fick igenom en omröstning mot statsminister Göran Persson (S) om uttalande under ett Kinabesök. Röstades ned med 204–119 (16 avstod från att rösta).

Februari 1985: M, FP och C fick igenom en omröstning mot utrikesminister Lennart Bodström (S) om uttalande om ubåtskränkningar. Röstades ned med 182–160.

Oktober 1980: S och VPK fick igenom en misstroendeomröstning mot statsminister Thorbjörn Fälldins (C) ekonomiska politik. Röstades ned med 175–174.

Källa: Riksdagen

Bakgrund: Detta har hänt

I april 2015 får IBM uppdraget att ta över Transportstyrelsens IT-drift.

Flera gånger under 2015 beslutar generaldirektören Maria Ågren på Transportstyrelsen att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter.

I juni ifrågasätter internrevisorn om beslutet är rätt. Styrelsen agerar inte.

Sommaren 2015 inleder Säkerhetspolisen en kontroll av överflyttningen av IT-driften. Oro finns att känsliga uppgifter kan hanteras fel.

I januari 2016 inleds en förundersökning mot Ågren om misstanke om att hon som chef tagit beslut som riskerar att röja sekretessbelagda uppgifter. Då får även inrikesminister Anders Ygeman (S) information om händelsen.

I mars 2016 informeras försvarsminister Peter Hultqvist (S) om säkerhetsbristerna.

I början av januari 2017 får statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S), som ansvar för myndigheten, vetskap om problemen.

I slutet av januari får Ågren sluta med motiveringen att "regeringen och den tidigare generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas".

Den 6 juli blir det via medierapporter känt att Ågren erkänt brott angående datahanteringen och godtagit böter på 70 000 kronor.

Den 18 juli meddelar infrastrukturminister Anna Johansson (S) att myndighetens styrelseordförande Rolf Annerberg får sluta.

Regeringens hantering KU-anmäls av Mikael Oscarsson (KD).

Den 19 juli rapporterar DN att det bland uppgifterna funnits information som möjliggör spårning och registrering av individer med hemliga adresser och skyddad identitet.

Den 21 juli öppnar oppositionen för misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd. Dagen därpå, den 22 juli, öppnar även Sverigedemokraterna för att väcka eller stödja en misstroendeförklaring och den 23 juli ansluter sig även Vänsterpartiet.

Efter flera informationsmöten med de inblandade ministrarna tycker Alliansen inte att de förklaringar som regeringen Löfven har fört fram håller. Den 26 juli meddelar de att de kommer väcka misstroendeförklaring mot tre ministrar.

Källor: Dagens Nyheter, Expressen, regeringskansliet

ANNONS