Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Regeringsbildningen – detta har hänt

Det verkar röra sig i regeringsfrågan, detta efter att Centerpartiet och Liberalernas öppnat för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. GP listar här centrala händelser som tagit oss dit vi är i dag.

LÄS MER: L ger besked i regeringsfrågan

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Valrysare

Sverige går till val, och det preliminära resultatet pekar på dött lopp mellan blocken. Även om S och MP backar har de rödgröna partierna 144 mandat mot Alliansens 143. Sverigedemokraterna har stärkt sin roll som vågmästare. Moderatledaren Ulf Kristersson kräver statsminister Stefan Löfvens (S) avgång. Löfven vill dock invänta det slutliga valresultatet.

Båda blocken gör anspråk på regeringsmakten

Efter en vecka är det slutliga resultatet av riksdagsvalet fastställt – och mandatfördelningen landar på samma siffror som vid det preliminära resultatet. De två blocken fortsätter båda att hävda att de är störst. "Om inte Stefan Löfven och regeringen avgår självmant kommer vi att rösta för att de ska avsättas när riksdagen återsamlas", säger Ulf Kristersson. "Det slutgiltiga valresultatet visar att vi socialdemokrater blivit det klart största partiet och har stöd av det största regeringsunderlaget", kontrar Stefan Löfven.

Löfven röstas bort

När riksdagen samlas röstar en riksdagsmajoritet bestående av Alliansen och Sverigedemokraterna mot Löfven som statsminister. Röstsiffrorna är 142 för Löfven och 204 mot. Tre ledamöter är frånvarande. Det leder till att Stefan Löfven lämnar in sin avskedsansökan till talmannen som ber honom sitta kvar som ledare för en expeditionsregering.

Kristersson får sonderingsuppdrag

Efter en ny talmansrunda ger talmannen Andreas Norlén Moderatledaren Ulf Kristersson uppdraget att sondera möjligheten att bilda en ny regering. Den 14 oktober får Kristersson ge upp sitt försök. Inget av de regeringsalternativ han fört fram har lyckats samla tillräckligt stöd i riksdagen.

Löfven får sondera

Talmannen ger Stefan Löfven uppdrag att sondera och se om han kan föreslå en regering som kan "tolereras" av riksdagen. Löfven säger att han kommer att bjuda in alla partiledare, utom SD:s Jimmie Åkesson, till enskilda och "förtroliga" samtal. Två veckor senare får även han kasta in handduken.

Gruppsamtal hos talmannen

Talmannen sitter ner med de flesta av partiledarna i olika gruppsamtal. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är inte inbjudna, eftersom ingen har sagt sig vilja ingå i en regering med dem, förklarar Andreas Norlén. Några dagar senare meddelar talmannen att han kommer föreslå Ulf Kristersson till statsminister, och att han kommer prövas av riksdagen.

Nej till Kristersson

Med siffrorna 154 ja och 195 nej röstar riksdagen nej till Ulf Kristersson som statsminister. Centern och Liberalerna, tillsammans med de rödgröna, fällde hans kandidatur. "Det är en unik händelse att Allianspartier röstar emot en borgerlig statsminister", säger en besviken Kristersson efteråt.

Dags för Lööf

Talmannen ger Centerledaren Annie Lööf uppdraget att sondera möjligheterna för en ny regering. - Jag ska försöka hitta vägar fram till en ny regering. Om hon själv till slut får frågan av talmannen att bli statsminister: - Vi får återkomma till den frågan, säger hon. Inte heller Lööf lyckas bryta ny mark.

Bollen åter till Löfven

Talmannen Andreas Norlén meddelar att han vill låta riksdagen rösta om Stefan Löfven som statsminister. Den 3 december ska S-ledaren meddela vilka partier som ska ingår i hans tänkta regering för att riksdagen ska kunna rösta den 5 december.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.