Drygt 4 900 personer beviljades studiestartsstöd förra året – betydligt färre än regeringen räknat med. Arkivbild.
Drygt 4 900 personer beviljades studiestartsstöd förra året – betydligt färre än regeringen räknat med. Arkivbild.

Regeringens studiestartsstöd lockar få

Drygt 4 900 personer tog del av det så kallade studiestartsstödet förra året – betydligt färre än regeringen räknat med. Dessutom hade cirka hälften studerat även utan bidrag visar en uppföljning av CSN. Regeringen vill ännu inte ge besked om framtiden för stödet.

ANNONS
|

Studiestartsstödet som infördes 2017 syftar till att stärka arbetslösas möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden.

Den som saknar utbildning på grundskole- eller gymnasienivå kan få som mest 8800 kronor i månaden för att återuppta studierna – och enligt regeringen skulle budgeten för 2018 på 909 miljoner kronor räcka till mellan 15000 och 20000 deltagare.

Men när CSN nu utvärderar satsningen visar det sig att bara 4900 personer tog del av stödet förra året. Enbart 28 procent av budgeten användes och dessutom hade cirka hälften av deltagarna studerat även utan bidrag, enligt myndighetens enkätundersökningar.

ANNONS

Regeringen avvaktar

- Om det innebär att satsningen lyckats eller inte, det bedömer inte vi, säger Jennie Nilsson, utredare på CSN.

- Men eftersom det här är ett sådant förmånligt stöd hade man kanske förväntat sig att en större andel rekryterats.

Matilda Ernkrans (S) minister med ansvar för högre utbildning, säger att regeringen nu ska analysera CSN:s utvärdering.

- Man måste våga pröva nya sätt att få fler i arbete. Hur och på vilket sätt vi ska ta oss an det här i framtiden får vi återkomma till, säger hon.

Enbart bidrag

Björn Öckert, forskare på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau), säger att ekonomiska styrmedel är framgångsrika vad gäller att locka personer till utbildning – men hävdar att situationen kan vara en helt annan för just den här gruppen.

ANNONS

- Det kan ju finnas orsaker till att de här personerna inte har en fullständig gymnasieutbildning, att tröskeln för att börja studera är högre, säger han.

- Så det är möjligt att olika typer av "nudging", så som till exempel informationskampanjer, skulle vara effektivare.

Många som tagit del av stödet är utländska medborgare som nyligen avslutat etableringsprogrammet. Och de som utnyttjat stödet mest är mindre kommuner vilka enligt CSN har ett smidigare samarbete med Arbetsförmedlingen.

Halverade anslag

I topp ligger Nybro, Torsås och Höganäs – men hur mycket utrymme som finns för dessa att i framtiden fortsätta med insatsen är oklart.

I Moderaternas och Kristdemokraternas höstbudget halverades budgeten för studiestartsstödet, och förslaget från samma partier är att det ska försvinna helt från och med 2020.

Matilda Ernkrans vill inte säga om regeringen tänker skjuta till mer pengar i år. Hon lyfter samtidigt fram några positiva punkter i CSN:s rapport.

ANNONS

- Det har gått bra i mindre kommuner, det har fungerat för att nå unga män, som i dag är underrepresenterade i utbildningssystemet, och det har hjälpt nyanlända som kommer från etableringsprogrammen att få tillgång till studier, och det tycker jag är viktiga besked att ha med sig inför framtiden.

TT

Fakta: Studiestartsstöd

Studiestartsstödet infördes den 1 juli 2017 och är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få under en kortare tid för att läsa in en gymnasieutbildning.

Som mest kan den som uppfyller kraven få drygt 8800 kronor i månaden för heltidsstudier under som längst 50 veckor.

I nuläget måste man ha varit arbetslös på heltid och anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen i minst sex månader i rad för att beviljas studiestartsstöd. Men från och med den 1 mars räcker det med att ha varit arbetslös under sex av de senaste tolv månaderna.

Källa: CSN

ANNONS