Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och Märta Stenevi (MP), jämställdhets- och bostadsminister med ansvar för arbetet mot segregation och diskriminering, på torsdagens digitala pressträff.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och Märta Stenevi (MP), jämställdhets- och bostadsminister med ansvar för arbetet mot segregation och diskriminering, på torsdagens digitala pressträff. Bild: Jessica Gow/TT

Regeringens nya krav för att få stanna i Sverige

Tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregeln i den nya migrationspolitiken. För att få permanent uppehållstillstånd kommer det att krävas språkkunskaper och kunskaper om samhället.
– Det är stora förändringar, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

ANNONS
|

Under torsdagen presenterade Morgan Johansson och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi innehållet i den lagrådsremiss som ska ligga till grund för en ny migrationspolitik.

Bakgrunden är att den tillfälliga lagstiftningen, som infördes för att bromsa den stora flyktingvåg som nådde landet under krisen 2015, löper ut vid halvårsskiftet. Möjligheten att förlänga den finns inte – alltså måste en ny komma på plats för att den gamla lagen inte ska träda i kraft igen.

Uppehållstillstånd i tre år

• Nu föreslås tillfälliga uppehållstillstånd bli huvudregel. Personer med flyktingstatus kan i ett första läge beviljas uppehållstillstånd i tre år, med möjlighet till förlängning två år i taget.

ANNONS

– Det är en stor förändring. Permanenta uppehållstillstånd har varit huvudregeln sedan 1984, säger Morgan Johansson.

• Permanent uppehållstillstånd ska man kunna få efter minst tre år i landet. Det kommer också att vara förknippat med krav på att behärska svenska språket, ha en egen försörjning, kunskaper om det svenska samhället och att personen inte begått allvarliga brott.

– Vi tycker att det är rimliga krav att ställa. Ska man leva här ska man ha grundläggande kunskaper i svenska och veta hur samhället fungerar, säger Morgan Johansson.

Strid om humanitär grund

• Nytt sedan det att förslagen från migrationskommittén låg på bordet är att de förslag som handlar om asyl på humanitär grund kompletterats. Till exempel så att personer som vistats länge i landet på tillfälligt uppehållstillstånd och utvecklat en anknytning ska kunna få sin sak prövad även om det blivit fred i det land personen kommer ifrån.

– Det är viktigt att det finns en ventil för att förhindra orimliga konsekvenser, säger Märta Stenevi.

Just de nya skrivningarna kring humanitär grund samt att man beslutat tillsätta en utredning för att se över situationen för kvinnor som kommit till landet som anhöriginvandrare och sedan lämnar en relation där det förekommer våld är gör att Miljöpartiet – som i grunden står för en mer öppen inställning till migration – nu kan stå bakom förslaget.

ANNONS

– Vi har landat i en väl avvägd produkt, säger Märta Stenevi.

”Hade fått kritik oavsett”

De nya tilläggen om humanitär grund var dock i ett skede ett rött skynke för Liberalerna, som hotade med att lämna januariavtalet av det skälet. Morgan Johansson tror dock att förslaget, med de förtydliganden som gjorts om att det inte omfattar personer som vistas i landet illegalt, ska gå igenom.

– Vi har haft kontakt med Liberalerna och gått igenom de förtydliganden som gjorts och hoppas att de är nöjda, säger han.

Jämfört med den politik som gällde fram till att den tillfälliga migrationslagen antogs så innebär det förslag som nu läggs fram stora åtstramningar och justitieministern medger att det varit svårt att nå fram till en linje som kan vinna stöd i riksdagen. Morgan Johansson är medveten om att alla inte kommer att bli nöjda.

– Det hade inte spelat någon roll vilket förslag vi än lagt fram. Vi hade fått kritik från högern om att det är för generöst i vilket fall. Det här förslaget ligger mer i mitten.

LÄS MER:Här är moderaternas nya migrationspolitik

LÄS MER:Här är Jimmie Åkessons krav till Ulf Kristersson

LÄS MER:Löfven utesluter inte extra val

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS