Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Regeringens nya drag mot gängen – förhör som bevis

På onsdagen presenterades regeringens senaste drag mot de gängkriminella: det som sagts i tidiga förhör ska få användas som bevis i domstolar.
Åtgärden ska minska risken för att misstänkta ändrar sina utsagor.
– Det minskar också risken för att brottsoffer och vittnen utsätts för hot, säger Mikael Damberg, inrikesminister (S).

Möjligheten att kunna använda sig av förhör som tagits upp i ett tidigt skede under en rättsprocess är enligt inrikesminister Mikael Damberg en förändring som efterfrågats av brottsbekämpande myndigheter.

I dag ska inblandade höras i samband med rättegången.

– Konsekvenserna blir då ofta att förhören hålls långt efter händelsen, det riskerar att öka påfrestningarna på enskilda förhörspersoner och kan leda till att uppgifter ändras eller dras tillbaka helt, säger Damberg.

Hoppas fler vågar vittna

Genom att göra det möjligt att använda även tidiga förhör som bevisning menar Damberg att riskerna minskar för att misstänkta ska ändra sig och att vittnen och brottsoffer utsätts för hot.

– Det kan leda till att fler vågar vittna.

Lagförslaget beslutas av regeringen i morgon och förändringen ska träda i kraft första januari 2022.

Färre skjutningar

Den samverkan som tolv myndigheter bedrivit under förra året, för att knäcka den grova organiserade brottsligheten, har enligt Damberg gett effekt. Bland annat har mer narkotika än tidigare beslagtagits, totalt 700 kilo. Samtidigt har antalet utdömda fängelseår ökat som ett resultat av samarbetet.

Statistiken visar också att antalet skjutningar har minskat under första kvartalet i år jämfört med samma tid i fjol, 57 jämfört med 90. Även antalet sprängningar har minskat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.