Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Regeringen vingklippt av riksdagen

Riksdagens ja till Alliansens budget bakbinder Stefan Löfvens händer ganska rejält. Han kan inte röra inkomstskatterna, men däremot höja andra skatter för att finansiera nya reformer.
-Vi är på något sätt vingklippta, så är det, säger vice statsminister Åsa Romson (MP). -Vår ambition var ju att göra en kraftig ändring från nyår. Vi skulle växla över till en politik med kraftiga framtidsinvesteringar i stället för fortsatt skattesänkarpolitik.

Det finns vissa möjligheter för regeringen att sätta sig på tvären gentemot riksdagen, men det blir inte aktuellt, enligt Åsa Romson.

-Men det är inte heller så att vi kommer att börja med att genomföra till punkt och pricka de få reformer som Alliansen stegar ut, de ska ju rimligen fyllas med innehåll av Alliansen, säger Romson.

Budgeten är regeringens ryggrad och det stora styrmedlet för att driva politiken i önskad riktning. Att en regering blir låst av oppositionens budget är helt unikt inom svensk politik och självklart en mardröm för en statsminister. Men vilka möjligheter har Stefan Löfven att manövrera till dess en ny regering ska utses efter extravalet?

-I formell mening är det "business as usual" för regeringen. Men riksdagens beslut innebär förstås en begränsning för Löfven eftersom han inte kan genomföra de ändringar av skatterna som planerats, till exempel höjningen för höginkomsttagare. Det finns ju en anledning till att han utlyste nyval, säger Ingvar Mattson, generaldirektör för Statskontoret och tidigare kanslichef för riksdagens finansutskott.

Inkomstskatterna får regeringen alltså inte röra, där finns ett retroaktivitetsförbud som förhindrar att de ändras i efterhand. Den delen av Alliansens budget är på väg till Skatteverket för att omvandlas till skattetabeller. Riksdagens utskott har 27 utgiftsområden med egna budgetramar som också ligger fast och som sannolikt läggs fast av riksdagen före jul. Där är manöverutrymmet minimalt.

TT: Men vad kan Stefan Löfven göra när det gäller inkomster och utgifter?

-En del skatter går att ändra. Det gäller sannolikt den föreslagna höjningen av skatt på kärnkraft som kan införas från 1 juli. Momsen skulle också kunna höjas, även om jag tror att de inte är aktuellt.

Enligt finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) kommer regeringspartierna inte att försöka stoppa enstaka förslag ur Alliansens budget genom att skriva reservationer i utskotten. De synpunkter S har kommer att uttryckas i särskilda yttranden.

-Vi ser vår budget som en helhet, säger Olovsson.

Han tror att utskottet och riksdagen kommer att hinna klart i tid, före jul, med sitt arbete att förbereda Alliansens budget för skarpt läge. Men utgifter måste flyttas om och en del dras ner, andra upp, på de punkter där regeringens och Alliansens förslag skilde sig åt.

-Vi ska stryka bort mycket som är viktigt för människor, är hans version av att regeringens budget inte fick stöd.

Men Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Erik Ullenhag och Jonas Jacobsson Gjörtler, M-ledamot i utskottet, lyfter fram andra saker.

-Det blir inte den kraftiga höjning av arbetsgivaravgifter för unga som regeringen hade förslagit och ingen utfasning av jobbskatteavdraget, säger Jacobsson Gjörtler. -Regeringen har inte lämnat besked om Bromma flygplats och Förbifart Stockholm och det kommer att behandlas framöver av riksdagen, säger Ullenhag.