Jordbruksverket ska nu utreda hur minkar i fångenskap ska få större möjligheter att utföra sina naturliga behov. Arkivbild.
Jordbruksverket ska nu utreda hur minkar i fångenskap ska få större möjligheter att utföra sina naturliga behov. Arkivbild.

Regeringen vill utreda minknäringen

Förutom att föreslå en ny djurskyddslag vill regeringen även att Jordbruksverket utreder minkars välbefinnande vid pälsdjursuppfödning – något som kan få stora konsekvenser för minknäringen i Sverige.

ANNONS
|

Förslaget om den nya djurskyddslagen förtydligar djurens rätt till naturliga beteenden. Men vid sidan om förslaget ges alltså Jordbruksverket i uppdrag att utreda pälsdjursindustrin och att just minknäringen sållas ut är ingen slump. I flera rapporter och utredningar lyfts problemen för minkarna att utföra sina naturliga behov.

Tillgång till vatten

- Det är den bransch som fått mycket kritik genom tiderna och där man har anledning att ifrågasätta om minkarna verkligen kan utföra sina naturliga beteenden som de är starkt motiverade till, som det står i den nya lagtexten, säger Isabella Lövin, (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och språkrör för Miljöpartiet.

ANNONS

Enligt lagförslaget räcker det inte med att agera när ett djur far illa, utan beteendestörningar måste även förebyggas. För minkar, med simhud mellan tårna, är det exempelvis ett naturligt beteende att få simma, menar regeringen. Men minkar i fångenskap har sällan tillgång till simvatten.

I deras intresse

Det blir upp till Jordbruksverket att komma fram till exakt vad minkarna behöver. En trolig konsekvens är att minkarna kommer att ges möjlighet till att simma. Isabella Lövin är dock inte oroad över hur det kommer att påverka minknäringen.

- Jag är övertygad om att våra minkuppfödare är angelägna om att deras djur har det bra. Det ligger i deras intresse att det utvärderas hur deras verksamhet ligger i linje med den nya djurskyddslagen.

TT

Fakta: Minkar

Minken blir 30 till 45 centimeter lång, med en svans på 13 till 23 centimeter. Hanar är större än honor.

Arten kommer ursprungligen från Nordamerika och finns nu även i Skandinavien, Storbritannien och lokalt på andra ställen i Europa efter att farmade djur rymt eller släppts fria. Mink lever utmed vattendrag och längs kuster. Den äter mest fisk, på sommaren även kräftor, grodor, fåglar och smågnagare.

Minknäringen utvecklades i början av 1900-talet i Kanada. Den första minkfarmen i Sverige etablerades 1928. På 1950- och 1960-talen var branschen som störst, med över 1 300 minkfarmer i Sverige. Sedan dess har antalet minskat och i dag finns cirka 70 minkfarmer i hela Sverige. De farmer som återstår är ofta stora, med upp till 15000 avelshonor.

Källa: NE

ANNONS