Regeringen vill ta krafttag mot mäns våld mot kvinnor

Regeringen vill utreda fler skärpningar och åtstramningar för att motverka mäns våld mot kvinnor.
En sak som bland annat kan bli aktuell i framtiden är ett utökat kontaktförbud jämfört med dagens utformning.
– Vi vill att kontaktförbudet ska kunna omfatta ett större geografiskt område, kanske till och med en hel kommun, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

ANNONS
|

Regeringen presenterade på fredagen ett åtgärdsprogram om mäns våld mot kvinnor.

Justitieminister Gunnar Strömmer meddelade bland annat att regeringen inom kort kommer att lägga tilläggsdirektiv till pågående utredningar som den tidigare regeringen tillsatte.

Bland annat hoppas han att regeringen kan skärpa kontaktförbudet.

– Det geografiska området ska kunna utvidgas. I dag avser det en viss plats, en bostad eller en arbetsplats. Men vi vill att kontaktförbudet ska kunna omfatta ett större geografiskt område, kanske till och med en hel kommun, säger han.

Ett kontaktförbud kan utfärdas av åklagare om en person riskerar att utsättas för brott, förföljas eller trakasseras av en annan.

ANNONS

Fotboja för män som slår kvinnor

Gunnar Strömmer meddelade också att regeringen vill utreda om det är möjligt att använda sig av elektronisk övervakning i form av fotboja i fler fall.

Samtidigt påtalade justitieministern att ett problem har varit att exempelvis många våldsamma män har hållit sig undan från polisen så att de inte kan delges ett kontaktförbud.

– Det finns i dag inte möjlighet att använda tvångsmedel, till exempel en husrannsakan där en förövare befinner sig för att delge det här kontaktförbudet. Det är en sak som vit tycker behöver förändras, säger Gunnar Strömmer.

Han säger också att man vill se om det går att införa vistelseförbud kopplat till ett visst geografiskt område efter att en person dömts för brott.

Regeringen vill även se över reglerna för obligatorisk häktning. Om en person är misstänkt för ett brott som motsvarar minst två års fängelse på straffskalan gäller obligatorisk häktning, enligt dagens regelverk.

– Andra brott som drabbar kvinnor som grov kvinnofridskränkning omfattas inte av det här, för då kommer vi behöva sänka till 12 månader, säger Gunnar Strömmer.

Regeringen vill därför se om det är möjligt att sänka den obligatoriska häktningen till 12 månader, så att även brott som berör mäns våld mot kvinnor omfattas i högre grad.

ANNONS

Ökat stöd mot hedersvåld

Direktiven som regeringen lägger till gäller tidigare utredningar och det är i dagsläget oklart vad som kommer att bli verklighet i slutändan.

Regeringen meddelande också att den gett uppdrag till en utredare att lämna konkreta lagförslag på hur oskuldsintyg och oskuldskontrollerar kan göras olagliga. Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) har tidigare berättat för GP att regeringens intention är att förbjuda detta under mandatperioden.

– Jag är jättenöjd med att den lagstiftningen ska skärpas, sa hon.

Regeringen skjuter också till 50 miljoner kronor ytterligare per år för att stärka förebyggande arbetet mot hedersvåld och förtryck samt 20 miljoner årligen till kvinnors och flickors organisering i utsatta områden

LÄS MER:Kristerssons regering vill kunna utvisa utlänningar med dålig livsstil

LÄS MER:Kristerssons regering vill sätta unga i fängelse

LÄS MER:Nya ministern är emot kvotering – och SD:s diskrimineringstänk

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS