L-politikern Robert Hannah har drivit frågan om ett förbud mot omvändelseterapi länge. Han välkomnar regeringens beslut. ”Det känns jättekul för mig personligen, men jag tänker mest på ungdomarna som kan få ett bättre liv.”
L-politikern Robert Hannah har drivit frågan om ett förbud mot omvändelseterapi länge. Han välkomnar regeringens beslut. ”Det känns jättekul för mig personligen, men jag tänker mest på ungdomarna som kan få ett bättre liv.” Bild: Magnus Fröderberg

Regeringen vill stoppa hbtq-omvändelseterapi

På torsdagen sjösätter regeringen en stor kartläggning av så kallad omvändelseterapi av unga hbtq-personer i Sverige. Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) ser det som första steget mot ett förbud.

ANNONS
|

Robert Hannah (L) har drivit frågan om ett förbud mot omvändelseterapi sedan han kom in i riksdagen 2014.

– Jag vill kalla det hedersterror. Det är en form av psykisk terror där man försöker få någon att bli straight, fast det ju inte går, säger han.

Omvändelseterapi, på engelska ”conversion therapy”, är förbjudet i en rad länder, men enligt Robert Hannah ligger Sverige efter när det kommer till lagstiftningen. Det finns inte ens någon statistik om hur vanligt det är eller hur det går till.

– Ungdomar har hört av sig till mig genom åren och berättat vad de har utsatts för. Det förekommer en hel del bland vissa frikyrkor, men det är vanligare bland personer med utländsk bakgrund, säger Robert Hannah.

ANNONS

Hur kan omvändelseterapi se ut?

– Det kan till exempel handla om att man tar sitt barn till en psykolog eller läkare som ska tala barnet tillrätta. Man kan också låsa in sitt barn tills det lovar att ”bättra sig”. Det förekommer också att man för ut barn till hemländer och gifter bort dem.

Finns det legitimerade psykologer och läkare i Sverige som ägnar sig åt detta?

– Det vet jag inte. Ungdomar har berättat för mig att de tagits till läkare och psykologer, men jag kan inte säga om de är legitimerade eller hokuspokus-tanter. Det är en av sakerna som kartläggningen ska visa.

LÄS MER:Ikea hamnar i polsk domstol efter hbtq-bråk

Halv miljon för att kartlägga omvändelseterapi

Nu skjuter regeringen till 500 000 kronor för att ta reda på mer om omvändelseterapi i Sverige. Uppdraget går till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, som ska kartlägga omfattningen av omvändelseterapi, men också vilka former den tar.

Robert Hannah har sett exempel på att omvändelseterapi har använts som en del i hedersrelaterat våld och förtryck.

– Min uppfattning är att hbtq-personer är den mest hedersutsatta gruppen i Sverige, säger han.

I vissa fall kan lagen om olaga tvång användas för att stoppa omvändelseterapi, men enligt Robert Hanna måste det till en lagändring.

– Min uppfattning är att det behövs ett uttryckligt förbud. Att kartlägga hur det sker och i vilken omfattning är ett viktigt första steg. Baserat på underlaget som tas fram tror jag att vi kommer få med många fler partier på ett förbud.

ANNONS
Deidre Palacios, förbundsordförande i RFSL.
Deidre Palacios, förbundsordförande i RFSL. Bild: Elisabeth Ohlson Wallin

RFSL: Sveriges ranking försämras utan förbud

Deidre Palacios, förbundsordförande i RFSL, välkomnar regeringens beslut.

– Det är mycket positivt att man undersöker i hur stor grad det här genomförs i Sverige. Det finns väldigt dåligt med statistisk kring omvändelseterapi sedan tidigare.

Även Deidre Palacios hoppas att det hela ska mynna ut i ett förbud.

– Det är jätteviktigt. Vår paraplyorganisation ILGA mäter årligen mänskliga rättigheter för hbtqi-personer i Europa. I senaste mätningen hamnade Sverige på tionde plats, Norge på femte. Det försämrar Sveriges ranking att vi inte har ett förbud mot omvändelseterapi.

LÄS MER:Digital Stockholm Pride hoppas nå många

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS