Regeringen vill skicka Robot 17 till Ukraina

Regeringen föreslår nu att Sverige skickar nya vapen till Ukraina i kriget mot Ryssland. Bland annat vill regeringen skicka Robot 17 – ett vapensystem som kan attackera mål både tills havs och på land.
– Vi har extrem situation i Ukraina, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

ANNONS
|

Regeringen planerar att bistå Ukraina med både nya ekonomiska och militära medel.

Tidigare har regeringen bistått med bland annat drygt 10 000 pansarskott till Ukraina. Nu föreslår regeringen att Sverige skickar automatgevär 90 med ammunition, ytterligare 5 000 pansarskott samt vapensystemet Robot 17.

Bakgrunden är att kriget nu har pågått i över tre månader och att Ryssland nu kraftsamlar för ytterligare en offensiv.

– Det är en fråga om solidaritet med Ukraina och Ukrainas folk, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Skickar vapensystem

Robot 17 är en slags sjömålsrobot, men som både kan används för att slå till mot mål på land och på vatten. Peter Hultqvist vill inte gå in på exakt hur många robotar eller automatgevär som skickas till Ukraina.

ANNONS

Den berörda roboten är en så kallad amerikansk Hellfire AGM-114C, som har byggts om för att passa svenska förhållanden. Robotsystemet transporteras i dag med stridsbåt och bärs sedan i land av amfibiesoldater

– Den har god precision och kan användas såväl från fartyg som på land, säger Peter Hultqvist.

”Extrem situation”

På pressträffen fick försvarsministern frågor om huruvida dessa vapen inte behövs för att skydda Sverige.

– Nu har vi en extrem situation i Ukraina, det är första gången sedan 1939 som vi avstår försvarsmateriel till ett annat land i den här typen av situation. Det tycker jag är rätt. Försvarsmakten har gjort de bedömningar som är nödvändiga i sammanhanget, säger Peter Hultqvist.

Utöver det här föreslår regeringen att Sverige bistår med 578 miljoner kronor till det Ukrainska centralbankens fond. Detta är pengar som bland annat användas för att stödja Ukrainas militära kamp mot Ryssland, enligt finansminister Mikael Damberg.

Ytterligare 60 miljoner går till en fond som försvarsalliansen Nato har upprättat. Den sammantagna kostnaden för paketet blir närmare en miljard kronor, varav försvarsmateriel uppgår till 262 miljoner kronor.

LÄS MER:Kakabaveh stred med gerilla – nu jagas hon av Erdogan

LÄS MER:Bolunds oro: Sverige kan börja sälja vapen till Turkiet

LÄS MER:Erdogan: Sverige är en säkerhetsrisk i Nato

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS