Regeringen vill se vistelseförbud för gängkriminella

Efter påskhelgens våldsamma upplopp lägger regeringen fram ett danskinspirerat paket för att stoppa gängen. Det handlar om förbud att vistas på vissa platser, särskilda nämnder för ungdomskriminalitet, avlyssning och tvingande åtgärder inom socialtjänsten.
– Vi såg poliser som fruktade för sina och sina kollegors liv. Det här var inga politiska handlingar, det var kriminella handlingar, säger statsministern Magdalena Andersson.

ANNONS
|

På torsdagen lade regeringen fram ett paket med åtgärder för att mota bort de kriminella gängen, och förhindra att barn hamnar i kriminalitet.

Pressträffen tog avstamp i påskhelgens upplopp i en rad städer i Sverige.

– Vi såg poliser som fruktade för sina och sina kollegors liv. Det här var inga politiska handlingar, det var kriminella handlingar, säger statsminister Magdalena Andersson.

Integrationen har inte fungerat tillräckligt bra och det har satsats för lite på skola, socialtjänst och polis, och på att människor ska komma i arbete, enligt Andersson.

– Samhället är helt enkelt för svagt för att bryta segregationen och tränga tillbaka parallellsamhällena, säger hon.

ANNONS

”Pojkar fastnar i normlöshet”

Andersson menar också att polisen fått för lite resurser, men att regeringen har gjort mycket för att vända utvecklingen.

Hon påpekar att hela områden drabbades av upploppen. Att många svenskar och inte minst de som bor i de här områdena frågar sig hur detta kunde ske, och att det finns grupper i Sverige som är beredda att gå långt för att skada det svenska samhället.

– Vi ser hur pojkar som är födda i Sverige fastnar i normlöshet, där man varken är en del av det svenska samhället eller något annat samhälle och att man därför fastnar i kriminalitet.

Regeringen vill göra det lättare för myndigheter att dela information med varandra, och utreda tvingande åtgärder för att fånga upp unga på glid. Det handlar om att sådant som tidigare varit frivilligt, inte längre ska kräva barns och föräldrars samtycke. Som att delta i föräldrastödsprogram, att se till att barnen är hemma eller i skolan när de ska, och att barn deltar i en särskild aktivitet.

– För att fler barn och unga ska se sina föräldrar gå till jobbet går vi vidare med aktivitetsplikt för försörjningsstöd, säger Magdalena Andersson.

Den här plikten innebär krav på deltagande i heltidssysselsättning för personer med försörjningsstöd.

ANNONS

Avlyssning och vistelseförbud

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) säger att man måste förhindra att barn och unga dras in i de kriminella gängen.

– Samhället behöver fånga upp unga tidigare än i dag, säger han.

Regeringen öppnar för att införa ungdomskriminalitetsnämnder efter dansk modell, och tvingande åtgärder inom socialtjänsten.

I de här nämnderna kan exempelvis socialtjänst och polis sitta och se till att rätt åtgärder görs och att kommunerna gör det som krävs.

Justitie- och inrikesministern Morgan Johansson säger att polisen behöver få rätt verktyg, och vill att man ser över om möjligheten till avlyssning ska öka.

Regeringen vill också se över förbud för kriminella gäng att vistas på vissa platser, något som redan finns i Danmark. Ett förslag om ny lagstiftning ska läggas fram nästa sommar.

Samtidigt pågår utredning om socialtjänsten kan förbjuda ungdomar från att vara på vissa platser, exempelvis där det säljs mycket narkotika.

– En begränsning av människors rätt att röra sig fritt är en mycket stor begränsning och ska inte göras om det inte finns särskilda skäl, säger Johansson.

Han säger att det handlar om att slå sönder gängen och stoppa rekryteringen.

Annan debatt i Danmark

Att Danmark har blivit något av en förebild för åtgärder på brottsområdet förklarar Anders Ygeman med att vårt grannland tidigt drabbades av den grova brottsligheten och därför hunnit längre.

ANNONS

– De hade en våg av motorcykelgäng som ledde fram till att de ganska tidigt tog den här typen av lagstiftningsförslag, deras bandepacke 1 och 2 till exempel, säger han.

Men Ygeman är också självkritisk och menar att en del kanske också beror på hur debatten varit i Danmark jämfört med i Sverige, i frågor som rör integration och segregation.

Samtidigt menar han att Sverige inte enbart ska titta på Danmark.

– Det finns både bra och dåliga danska förslag så vi ska titta på alla länder där man har haft verkningsfulla åtgärder. Och vi ska vara ödmjuka och säga: ”Vi har gjort mycket bra i Sverige men det finns också mycket där vi kan lära av andra länder”, säger Ygeman.

LÄS MER:Ebba Busch efter upploppen: ”Borde skjutit skarpt”

LÄS MER:KD-politiker: Upp till polisen att avgöra om det ska öppnas eld

LÄS MER:Polisforskaren: Ebba Busch bidrar till en hatspiral

LÄS MER:Ebba Busch motattack mot Morgan Johansson

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS