En plogbil snöröjer E22 söder om Kalmar i slutet av februari i år. Arkivbild.
En plogbil snöröjer E22 söder om Kalmar i slutet av februari i år. Arkivbild.

Regeringen vill se bättre snöröjning

Regeringen tycker inte att snöröjningen i landet fungerade tillfredställande den senaste vintern. Nu får Trafikverket i uppdrag att utvärdera röjningen och komma in med en handlingsplan för framtiden.

ANNONS
|

- Den här vintern har snöröjningen satts på prov. Jag är inte nöjd med hur det såg ut, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Uppdraget gäller det statliga vägnätet och järnvägarna.

- Verket ska utvärdera hur entreprenörerna skött sina uppdrag, säger han.

ANNONS

- Vi måste rusta oss för snörikare vintrar. Enligt experterna kan vi räkna med större variationer av väderleken de kommande åren.

Normalt brukar snöröjningen fungera bättre i den norra delen av landet där man oftast är bättre förberedd på hårdare vinterväder – men i år brast det även där på flera håll.

S-MP-regeringen har redan fattat beslut om att alla tunga fordon som kör i landet måste ha vinterdäck från och med den kommande vintern.

Eneroth pekar på att många lastbilar blev stående på vägarna i vintras på grund av att de körde med sommardäck i snöyran. Det gällde särskilt många utländska långtradare.

Trafikverket ska lämna över sin utvärdering och handlingsplan senast den 29 juni.

TT

Fakta: Vintervädret 2018

Efter en blöt höst med mycket regn kom det riktiga vintervädret på allvar i januari. Mycket snö föll i delar av Dalarna och Norrland.

Februari inleddes med ett rejält snöoväder över södra Norrland. I slutet av månaden blev det riktigt kallt och snöigt i hela landet.

Vintern behöll ett hårt grepp under hela mars månad. Temperaturerna var låga över hela landet med mycket snö på de flesta håll.

Även april inleddes kallare än normalt, och i södra Götaland föll mycket snö i början av månaden.

Källa: SMHI

ANNONS