Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landets cancercentrum får mer pengar för att bättre kunna genomföra PSA-test. Arkivbild.

Regeringen vill se allmän prostatakontroll

Regeringen vill se en allmän screening av män för att upptäcka prostatacancer. I väntan på att bättre test utvecklas ska nu organisationen runt om de nuvarande testerna stärkas. "Vi vill se screening för prostatacancer liksom vi har det för bröstcancer", lovar socialminister Annika Strandhäll (S).

Patientorganisationer har länge efterfrågat en allmän kontroll av män för prostatacancer, men stött på motstånd från medicinska experter som pekat på svagheter med det test som i dag används, PSA. Nu meddelar regeringen att den vill se en framtida screening, så snart det finns en tillräckligt bra metod som stödjs av forskning.

"Vi vill se screening för prostatacancer liksom vi har det för bröstcancer. Så fort det finns tillräckligt bra metoder på plats. Det handlar om att rädda liv", skriver socialminister Annika Strandhäll (S) i ett mejl till TT.

Som ett steg på vägen mot ett program för allmän screening har regeringen nu beslutat om att ge landets cancercentrum extra anslag om 8,4 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att skapa en bättre fungerande organisation för de tester som nu finns och ge bättre information om dessa till berörda.

"Det ska bli enklare att få information och att komma till testning för dem som behöver det. Dessutom vill vi se mer jämlikhet över landet", skriver ministern apropå vad pengarna ska göra för skillnad.

Region Skåne beslutade i juni som första landsting i landet att erbjuda alla män i regionen mellan 50 och 70 år, att ta PSA-test.

"Jag är mycket positiv till den skånska modellen där alla som vill får testa sig. Det ser vi gärna på fler ställen, men det är i det här läget upp till respektive landsting", skriver Annika Strandhäll.

PSA-testet har av medicinska experter setts som alltför oprecist och osäkert för att det ska vara värt att införa en allmän screening där testet används.