Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen vill satsa ytterligare 12 miljarder på miljö och klimat

Regeringen satsar ytterligare 12 miljarder kronor på miljö och klimat i budgeten. Det meddelade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) på en pressträff på fredagen.

Regeringen föreslår 12 miljarder kronor för en grön återstart av Sverige efter pandemin. Det meddelade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) på en pressträff på fredagen.

– Det vi har presenterat idag är viktiga delar av en offensiv budget, där tempot för att minska utsläppen ökar, säger Märta Stenevi.

Paketet ska stärka värdefull natur, och även stötta företag och privatpersoner i omställningen.

Det handlar bland annat om ökade anslag till myndigheter, som Naturvårdsverket, Länsstyrelsen och Energimarknadsinspektionen för att planerade investeringar ska kunna bli klara i tid.

Jämställdhets- och bostadsministern Märta Stenevi och miljö- och klimatministern Per Bolund håller en digital pressträff för att presentera budgetsatsningar på miljö och klimat. Bild: Robin Ek / TT
Jämställdhets- och bostadsministern Märta Stenevi och miljö- och klimatministern Per Bolund håller en digital pressträff för att presentera budgetsatsningar på miljö och klimat. Bild: Robin Ek / TT

Här finns också förslag på ett nytt statligt finansierat kompetenslyft för klimatet. Det ska bidra till att minska arbetslösheten och hjälpa till med omställningen till en cirkulär ekonomi. Det handlar om 100 miljoner kronor per år de kommande tre åren.

– Det gör vi bland annat för att företagen pekar ut kompetensbrist som en av flaskhalsarna för att göra Sverige fossilfritt, säger Per Bolund.

Produktionsstöd till biogas

Regeringen vill också se stöd för energieffektivisering och för omställning av transportsektorn och föreslår ett produktionsstöd för biogas, för att öka produktionen av biogas och stärka producenternas konkurrenskraft. 500 miljoner föreslås läggas nästa år, och efter det 700 miljoner kronor årligen.

Klimatklivet, ett kommunalt och regionalt stöd till klimatinvesteringar, som bland annat använts av Göteborgs hamn för elektrifiering, ska också utökas. Nästan 3 miljarder kronor avsätts nästa år.

– Vi vill också fortsätta elektrifieringen i kollektivtrafiken, säger Märta Stenevi.

I budgeten vill regeringen öka stödet till elbussar rejält genom den så kallade elbusspremien, med 1,1 miljarder kronor nästa år.

Stöd till privatpersoner

Flera förslag riktar sig till privatpersoner, och ska hjälpa dem att vara en del i klimatomställningen. Momssatsen på reparation föreslås halveras, från 12 procent till 6 procent. För att öka människor ska dela med sig till varandra, istället för att köpa nytt, föreslås det bli skattefritt för privatpersoner att hyra ut privata tillhörigheter, som bilar och båtar, på upp till 20 000 kronor per år.

Regeringen vill också halvera momssatsen på reparation, från 12 procent till 6 procent.

Pengar ska också gå till att främja en hållbar upphandling.

– Det här handlar om åtgärder som nu hjälper Sveriges näringsliv att ställa om. Som hjälper människor att göra rätt, säger Per Bolund.

För att få igenom budgeten, som presenteras i sin helhet på måndag, behöver både Centerpartiet och Vänsterpartiet tycka att den är tillräckligt bra för att rösta på den.

LÄS MER: Stärkt ekonomi för personer med sjukersättning

LÄS MER: Regeringen vill miljardsatsa på miljö och skog

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.