Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen vill satsa åtta miljarder på fler jobb

Regeringen vill satsa åtta miljarder kronor i den kommande budgeten på arbetsmarknadsåtgärder. Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en presskonferens på tisdagsmorgonen.

Med rubriken ”8 miljarder för att jobba Sverige ur krisen” presenterade regeringen fler budgetnyheter på tisdagsmorgonen, och med krisen syftar man på pandemin.

– Vi har mildrat de ekonomiska konskevenserna med åtgärder för att rädda jobb, se till att stötta livskraftiga företag och öka tryggheten för de arbetslösa, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och fortsätter:

– En kraftfull grön ekonomisk återstart genomförs och nu är det dags att ta nästa steg för att bygga Sverige starkare och mer hållbart än det var innan krisen.

LÄS MER: Experterna: Så imponerar du på jobbintervjun

Regeringen vill i kommande budget lägga 2,5 miljarder kronor på insatser för arbetslösa. Det handlar bland annat om så kallade matchningstjänster, extratjänster och introduktionsjobb samt mer pengar till arbetsmarknadsutbildningar. Utöver det läggs ytterligare en halv miljard kronor på Arbetsförmedlingen.

Vill minska antalet karensdagar

Eva Nordmark berättar också att regeringen vill förstärka A-kassan, så att fler har rätt till den, vilket hon menar baseras på erfarenheter under pandemin. Man vill bland annat tillfälligt minska antalet karensdagar från sex till två dagar 2022.

– Även om ekonomin vänt uppåt nu råder fortfarande en svår situation på arbetsmarknaden för många i pandemins spår. Syftet är att motverka de negativa ekonomiska konsekvenserna för enskilda, säger Eva Nordmark.

LÄS MER: Här är de 100 bäst betalda yrkena i Västsverige

Regeringen föreslår också bland annat tillfälligt ha sänkta arbetsgivaravgifter för unga även under sommaren 2022, samt höja omsättningsgränsen för mervärdesskatt för mindre företag – från 30 000 kronor i dag till 80 000 kronor per år.

Nytt omställningsstudiestöd

Man vill också sjösätta ett nytt omställningssystem, bland annat för arbetstagare som inte omfattas av kollektivavtal. Totalt räknar man att alla delar av det nya systemet kommer kosta 320 miljoner kronor.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, presenterar samtidigt ett så kallat omställningsstudiestöd, som ska införas 2023. Tillsammans med bidrag och lån beräknas det kunna motsvara ungefär 80 procent av lönen för den som studerar under arbetslivet. Under 2023 beräknas stödet kosta 1,36 miljarder kronor, men fullt utbyggt beräknas det kosta mellan 6–9 miljarder per år.

– Det nya stödet gör att fler kommer kunna utbilda sig, säger Matilda Ernkrans.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) berättar vidare att regeringen vill anpassa utbudet av utbildningar mer till vilka behov som finns på arbetsmarknaden. Man vill också bygga ut kunskapslyftet med bland annat fler utbildningsplatser.

LÄS MER: Det pluggade världens tolv rikaste personer

LÄS MER: Så vill regeringen förändra spelreglerna i arbetsrätten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.