Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen vill miljardsatsa på miljö och skog

Regeringen vill miljardsatsa på miljö och skog. Fler naturområden ska skyddas, samtidigt som skogsägarna ersätts.
– Det här är en nödvändig del om vi ska få en hållbar skogspolitik. Det här möjliggör både en enorm upprustning och uppskalning av skyddet av värdefull natur i vårt land, säger miljöminister Per Bolund (MP).

Miljö- och klimatministern Per Bolund (MP) och näringsministern Ibrahim Baylan (S) presenterade satsningar på miljö och skog som en del i regeringens kommande budgetförslag på en pressträff på måndagen.

2,4 miljarder kronor läggs på att skydd av värdefull natur, bland annat den fjällnära skogen. Tanken är att det ska främja biologisk mångfald, kulturmiljö, friluftsliv, renskötsel, jakt, fiske och besöksnäring.

– Den biologiska mångfalden minskar globalt i alarmerande takt, säger Per Bolund.

– Vi måste öka takten och göra mer för att skydda vår natur, säger han.

Resurser ska också gå till att ersätta skogsägare, när deras mark skyddas, och tanken är att skyddet ska grunda sig på frivillighet.

Näringsministern Ibrahim Baylan (S) och miljö- och klimatministern Per Bolund (MP) presenterar en budgetnyhet på måndagen. Bild: Erik Simander/TT
Näringsministern Ibrahim Baylan (S) och miljö- och klimatministern Per Bolund (MP) presenterar en budgetnyhet på måndagen. Bild: Erik Simander/TT

Ibrahim Baylan säger att den svenska skogen och skogsnäringen spelar stor roll för svensk välfärd. Han säger att det är viktigt med en hållbar tillväxt av biomassa.

– Då behöver näringen få trygga och stabila villkor, säger han.

– Att bruka skog på klokt och ansvarsfullt sätt är ett stort åtagande och då måste vi från politiken ställa upp med bra villkor.

810 miljoner kronor per år föreslås läggas på att utveckla skogspolitiken.

Statsbidraget till friluftsorganisationer ska stärkas med 50 miljoner kronor per år från 2022 och framåt. Det är en fördubbling jämfört med idag.

100 miljoner kronor per år satsas 2022–2024 för att främja lokal ekonomi och sysselsättning på landsbygden.

Tvistefråga mellan MP och C

För att få igenom budgeten krävs det att Centerpartiet och Vänsterpartiet är tillräckligt nöjda för att rösta för den.

Just skogspolitiken, skydd av skog kontra äganderätt, är en tvistefråga mellan Miljöpartiet och Centerpartiet.

Centern har i och med den skogsutredning som lagts fram bland annat krävt att markägare ska kompenseras ekonomiskt om deras ägande- och brukanderätt inskränks. C vill också se mer frivillighet när det gäller skyddet av skog.

På pressträffen fick Per Bolund en fråga om dagens förslag är en del i att hantera Centerpartiets krav.

– Det här är en nödvändig del om vi ska få en hållbar skogspolitik. Det här möjliggör både en enorm upprustning och uppskalning av skyddet av värdefull natur i vårt land. säger Per Bolund.

Ibrahim Baylan säger att det handlar om stärkt äganderätt, och att kunna öka produktionen av biomassa och att det krävs en hållbar utveckling av skogspolitiken.

– Vi har dessutom ett stort behov av att kunna ersätta fossil energi och fossila ämnen, och kunna lösa klimatfrågan.

Peter Helander, riksdagsledamot för Centerpartiet, och ledamot i näringsutskottet, vill varken hissa eller dissa förslaget.

Han säger att det är bra om pengarna läggs för att ersätta skogsägare som inte brukar sin skog, och att det sker på frivillig grund.

– Om förslaget nu innebär att vi ska skydda mycket mer mark är jag mer tveksam.

Han tycker att Per Bolund gav ett budskap, Ibrahim Baylan ett annat, under pressträffen.

– Det är ingen hemlighet att S och MP inte riktigt har samma ingångar även om de är en gemensam regering. Det får de lösa själva.

– Det som sades på den här pressträffen ligger inte till grund, varken för tummen upp eller ner till budgeten. Jag kan bara konstatera att Ibrahim Baylan har en bra ingång i frågorna, säger Peter Helander.

Krävs stöd av C och V

C har varit tydliga med att de inte vill förhandla med V och regeringen har den senaste tiden presenterat en rad budgetnyheter, som skulle kunna blidka de båda partierna:

  • En Arne-pension, alltså en möjlighet till tidig pension för människor som slitit ut sig under sitt yrkesliv, vilket var ett krav från V för att släppa fram budgeten.
  • Höjt tak på sjukpenningen, och möjlighet att få ekonomiskt stöd efter dag 365.
  • Åtta miljarder på arbetsmarknadsåtgärder som ska få fler i jobb.
  • Skattesänkningar där låg- och medelinkomsttagare gynnas.

LÄS MER: Regeringen vill höja taket för sjukpenning – hoppas blidka Vänsterpartiet

LÄS MER: Kristersson: ”Jag är redo att axla ansvaret”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.