Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Regeringen vill höja anslaget till polisen

De närmsta tre åren ska det läggas 7,1 miljarder på polisen. Det framkom i samband med statsminister Stefan Löfvens pressträff i Eskilstuna i dag.

Klockan 12.00 under söndagen höll statsminister Stefan Löfven (S) sitt Sverigetal i Eskilstuna. Men redan vid 10:30 hölls en presskonferens där statsministern utlovade en nyhet tillsammans med justitieministern Morgan Johansson (S).

Nyheten var att man vill höja anslaget till polisen de närmsta åren med 2 miljarder kronor för 2018, med 2,3 miljarder 2019 och med 2,8 miljarder kronor 2020. Totalt ska det alltså läggas 7,1 miljarder mer på polisens organisation. Statsministern vill se att fler brott ska utredas och klaras upp.

– Vi ska se till att göra landet starkt och tryggt, säger Stefan Löfven på presskonferensen.

"Mer än vad polisen själv har begärt"

Gängskjutningar, få poliser i glesbygden, utredningar som läggs ner ökar otryggheten, anser statsministern.

– Det kan vi aldrig acceptera, för det här är trygghet på riktigt, säger Löfven.

Tillskottet är avsevärt mycket mer än vad polisen själv har begärt, säger Morgan Johansson.

– Med de här pengarna kan man anställa fler, man kan utbilda fler och det handlar om att behålla den personal som finns.

"Ett av de viktigaste yrken man kan ha"

Enligt Löfven och Johansson så är det här den största satsningen på polisväsendet under hela 2000-talet. Justitieministern menar att regeringens arbete med att utöka polisstyrkan redan är i full gång.

– 9 000 sökte in på polisutbildningen i år vilket är det högsta någonsin. I år utbildar vi dubbelt så många som år 2014, säger han.

– Det är ett av de viktigaste yrken man kan ha. Jag ser gärna att fler söker sig till polisen. Efter 2,5 år, den tid det tar att utbilda en polis, kommer satsningen att märkas för allmänheten, menar Johansson.

TT frågar statsministern om han är oroad över utvecklingen med fler skjutningar.

– Det är bedrövligt och människor känner oro och rädsla, ska vi ha den här utvecklingen i vårt land? Och nej, det här är inte Sverige, säger Löfven.

– Tryggheten är helt grundläggande. Staten är alltid starkare än gängen. Vi ska knäcka det här, säger statsministern.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.