Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).  Bild: Ali Lorestani/TT
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S). Bild: Ali Lorestani/TT

Regeringen vill förenkla för ny kärnkraft

Regeringen öppnar för krav på solceller på byggnader. Dessutom vill man se över reglerna för att underlätta utvecklingen av ny kärnkraft.
– Vi behöver all kraft. Vi behöver mer vindkraft, solkraft. Vi behöver även kärnkraft, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).
Regeringen bjuder också in till blocköverskridande samtal om energipolitiken.

Det behövs mer billig och grön el i landet för klimatomställningen och jobben, enligt regeringen.

– Under en tid har vi sett höga elpriser som drabbat många hushåll. Det är oacceptabelt och något vi jobbar intensivt för att komma tillrätta med, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Han säger att Sverige har goda förutsättningar att öka produktionen av ny billig el.

– Nu moderniserar vi, nu ställer vi om transporter och vår industri. Alla kommer att behöva mer el. Nu pekar kurvorna brant uppåt och elbehovet kommer att öka kraftigt, säger Farmanbar.

Klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S) säger att Sverige fortsatt ska gå före och axla ett internationellt klimatledarskap, för jobbens och klimatets skull.

– Vi ska använda omställningen för att göra Sverige både bättre och rikare, säger hon.

Enligt Strandhäll kommer de länder som ligger längst fram att få högst tillväxt och flest jobb. Hon nämner solenergi och att regeringen vill utreda om det går att kräva solceller på offentliga och kommersiella byggnader i hela landet.

– Såhär långt har vi sett att solkraften har en liten men viktig del av den svenska elproduktionen, och vi ser att det finns en potential, säger Strandhäll.

S-regeringen vill också korta ansökningstiden för vindkraft och modernisera vattenkraften.

Energiminister Khashayar Farmanbar under en pressträff om Sveriges energiförsörjning. Bild: Ali Lorestani/TT
Energiminister Khashayar Farmanbar under en pressträff om Sveriges energiförsörjning. Bild: Ali Lorestani/TT

Stärka kärnkraften

Dessutom öppnar regeringen för en bred politisk diskussion om hur kärnkraften kan utvecklas, och bjuder in till samtal om energipolitiken efter valet.

Det handlar om en blocköverskridande bred diskussion om vindkraft, vattenkraft, solkraft – och kärnkraft.

– Vi behöver mer elproduktion på alla sätt som är möjliga. Vi behöver också politisk samling för att nå en ny bred politisk överenskommelse, säger Strandhäll.

Hon säger att de behöver vara pragmatiska och lösa frågan och att det ensidiga politiska fokuset på ett enskilt kraftslag är farligt.

– Vi behöver all kraft. Vi behöver mer vindkraft, solkraft. Vi behöver även kärnkraft, säger Farmanbar.

Han säger att kärnkraften ofta blir dyr, tar lång tid att bygga och att det saknats intresserade aktörer, men öppnar för att regelverket kan behöva ändras för att utveckla kärnkraften på sikt.

Farmanbar säger att forskningen kring kärnkraft behöver fortsätta. Därför ska de se över eventuella behov av förändringar av regelverk.

– Regeringen kommer att ge strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att se vilken ändring av regelverket som behövs.

Kärnkraften ödesfråga i uppgörelse

Den förra energiöverenskommelsen slöts mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna 2016.

Här fanns ett långsiktigt mål om 100 procent förnybar energi 2040, där alltså inte kärnkraft ingick. Men i slutet av 2019 hoppade KD och M av efter att ha velat se nya förhandlingar om energipolitiken där även kärnkraften ingick.

LÄS OCKSÅ: Varning för gasbrist i Västsverige

LÄS OCKSÅ: Så preppar du inför ett strömavbrott

LÄS OCKSÅ: Göteborgsföretaget Modvion bygger 150 meter högt vindkraftverk – i trä

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.