Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åsa Regnér (S). Arkivbild.

Regeringen vill ändra assistanslagen

Larmen från Försäkringskassan och drabbade har varit högljudda. Regeringen kommer därför att snabbutreda lagen om personlig assistans för att få till en ändring. Den ska presenteras till jul. Men ändringen beskrivs som "för lite för sent".

En uppmärksammad dom i Högsta förvaltningsdomstolen i somras har gjort att Försäkringskassan slagit larm om vilka som har rätt till statlig assistansersättning. Myndigheten menar att uppemot 6 000 assistansberättigade som fått hjälp under väntetider mellan olika aktiviteter riskerar att förlora sin assistans.

Nu vill regeringen ändra lagen.

"Blir sönderhackat"

- Effekterna av den domen riskerar att leda till en väldigt splittrad tillvaro för personer som har personlig assistans. Livet blir sönderhackat, personer kanske inte kan ta sig till aktiviteter som man vill och man får många människor inblandade i samma insats, säger det ansvariga statsrådet Åsa Regnér (S).

- Det här är inte önskvärt. Intentionen är att man ska ha så självständiga liv som möjligt men effekterna av domen riskerar att motverka det. Därför har vi snabbutrett och skriver på lagändringar, fortsätter hon.

Detaljerna i lagtexten ska vara klara före jul. Hur de som får beslut om assistansersättning under tiden påverkas kan inte regeringen lägga sig i, enligt Regnér. Hon menar att man inte har rätt att be Försäkringskassan ligga lågt.

- Vi gör det här så fort som möjligt så besluten som faller ska omfatta så få som möjligt, säger hon.

Emma Henriksson, (KD) ordförande i riksdagens socialutskott, menar dock att regeringen redan nu kan införa en tillfällig lag om att skjuta upp omprövningarna som Försäkringskassan gör fram till att en ny lag träder i kraft.

"Alldeles för lite"

Samtidigt har tidigare domar från 2009 och framåt, om bland annat barn med andningsbesvär, fått en ny negativ bedömning på senare år.

- Vi har inte sett effekten av domen från i somras ännu. De här tidigare domarna tillsammans med regeringens signaler har fått effekten att det blivit en minskning med 1 000 personer som får statlig assistansersättning, säger Emma Henriksson.

- Om de bara tänker göra ändring av domen som kom i somras så är det alldeles för lite, säger hon.

Lars Ohly, ordförande i Funktionsrätt Sverige, skriver på Twitter: "Nu hoppas jag bara att lagändringen även rättar till tidigare domar." Regnér säger att hon kommer att få en analys av domarna i december och därefter se vilka effekter de fått.

Även Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) tycker att regeringen måste göra betydligt mer än att se över den senaste domen. Regnérs besked i dag kännetecknas av "för lite för sent", heter det i en kommentar.