Justitieminister Morgan Johansson (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) berättar vid en pressträff på S-kongressen i Göteborg att regeringen nu går vidare för att kunna kriminalisera deltagande i terrororganisationer.
Justitieminister Morgan Johansson (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) berättar vid en pressträff på S-kongressen i Göteborg att regeringen nu går vidare för att kunna kriminalisera deltagande i terrororganisationer.

Regeringen snabbutreder utökad terrorlag

ANNONS
|

I dag är det förbjudet att åka på terrorkrigsresor och finansiera terrororganisationer, men inte att delta i en terrororganisation.

- Sådana luckor ska vi inte ha, säger Morgan Johansson på en pressträff tillsammans med utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) på Socialdemokraternas partikongress.

Stefan Johansson, justitieråd i Högsta domstolen, får i uppdrag att omedelbart börja utreda detta. Han ska vara klar den 15 december, och en proposition ska läggas före mandatperiodens utgång.

ANNONS

Ett snabbspår

- I det här sammanhanget är det ett snabbspår, säger Morgan Johansson.

Terrordådet i Stockholm har aktualiserat behovet av ny lagstiftning, men remissvar på tidigare terrorutredningar har pekat på att det finns luckor i lagstiftningen.

Förbud mot deltagande i terrororganisation har tidigare ansetts strida mot grundlagens skydd för föreningsfrihet. Men Morgan Johansson anser inte att man ger sig på föreningsfriheten.

- Att finansiera en terroristorganisation är redan förbjudet, och det har ansetts vara förenligt med föreningsfriheten. Föreningsfriheten har aldrig syftat till att man ska kunna vara aktiv i terroristorganisationer, säger han.

Fler kan lagföras

Johansson räknar med att ett förbud mot deltagande ökar möjligheten att lagföra personer som på något sätt stödjer terrorism.

- I dag är det så att det måste knytas till ett specifikt terrorbrott. Vad vi nu säger är att om du är aktiv i den organisationen som ägnar sig åt terrorbrott, då ska du kunna fällas för det, säger Morgan Johansson.

ANNONS

Han avvisar kritiken att man nu handlar i panik efter terrorattacken.

Inte panik

- Eftersom det här är ett led i ett lagstiftningsarbete som påbörjades hösten 2014, och där remissinstanser som Svea Hovrätt och utredaren Lars Werkström själv pekade på det här före terrordådet i fredags, så menar jag nog att det varit en process och att vi inte handlar i panik, säger han.

Med "det här" syftar Johansson på att det finns luckor i lagstiftningen, som man nu vill åtgärda med ett förbud mot deltagande.

Sju av åtta riksdagspartier har redan sagt att de öppnar för att kriminalisera samröre med terrororganisationer, enligt en rundringning som SVT Nyheter har gjort.

I Norge finns sedan 2013 en lagstiftning som gör det olagligt att tillhöra en terrorstämplad organisation. I Sverige har det dock inte varit möjligt att kriminalisera medlemskap i organisationer på grund av föreningsfriheten.

ANNONS

TT

ANNONS