Regeringen kommer att teckna avtal med läkemedelsbolaget Sanofi för att köpa in deras vaccin mot covid-19 när det godkänts av Europeiska läkemedelsverket, EMA och svenska Läkemedelsverket.
Regeringen kommer att teckna avtal med läkemedelsbolaget Sanofi för att köpa in deras vaccin mot covid-19 när det godkänts av Europeiska läkemedelsverket, EMA och svenska Läkemedelsverket. Bild: Thibault Camus/AP/TT

Regeringen skriver avtal med ny vaccinleverantör

Regeringen beslutar i dag om att teckna avtal med ytterligare ett läkemedelsbolag, franska Sanofi. Deras vaccin mot covid-19 granskas just nu av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Men när ett godkännande kan vara färdigt är oklart.

ANNONS

På torsdagens regeringssammanträde fattas beslutet att Sverige ska köpa in franska Sanofis proteinbaserade vaccin Vidprevtyn – förutsatt att det godkänns av först EMA och sedan svenska Läkemedelsverket. Trots att Sverige har gott om vaccindoser anser regeringen att det nya avtalet skapar alternativ och att det är bra med spridning mellan vaccin som är konstruerade på olika sätt.

– Man ska se de här avtalen som försäkringar om att vi har tillräckligt, att inte lägga alla ägg i samma korg om det skulle hända något med tillverkaren, med viruset eller med vaccinet, säger socialminister Lena Hallengren (S).

EMA granskar

När – eller om – ett godkännande kan ges har varken Hallengren, EMA eller svenska Läkemedelsverket svar på i nuläget. Avtalet innebär inte att Sverige går in med pengar på förhand.

ANNONS

– Det här är ett avtal under förutsättning att det blir godkänt. Vi använder inga vaccin som inte är godkända och väl beprövade, säger Lena Hallengren.

Sanofis vaccin innehåller ett immunstimulerande ämne, så kallat adjuvant, som även ingick i pandemrixvaccinet som gavs mot svininfluensa 2009, då flera hundra personer som vaccinerats drabbades av narkolepsi. Enligt Läkemedelsverket bidrog vaccinet till en ökad risk att drabbas av sjukdomen. Men risken för narkolepsi är inte kopplad till ämnet som även ingår i Sanofis vaccin, enligt en studie som publicerats i tidskriften Vaccine 2019.

Proteinbaserat vaccin

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, förklarar att det adjuvant som används i både Sanofis vaccin och i pandemrix inte ensamt ökar risken för narkolepsi. I fallet svininfluensan så triggades den autoimmuna sjukdomen narkolepsi av protein från influensavirus som i vaccinet blandades med det adjuvant som heter AS03.

– Det finns ingen rapporterad koppling mellan narkolepsi och covid-19 eller vaccination mot covid-19, således finns ingen anledning att tro att covidvaccinet ihop med AS03 skulle kunna orsaka narkolepsi, säger han.

För regeringen är risken för biverkningar något de tar på stort allvar.

TT: Är du orolig för att något skulle kunna gå fel?

– Vi följer det noggrant och använder inget vaccin som inte är godkänt, säger Lena Hallengren.

ANNONS

TT: Hur tror du svenska folket kan reagera på den här kopplingen?

– Beroende på hur man tar del av information och hur det beskrivs förstår jag att det kan finnas en oro, det kan väcka frågor. Det är därför vi är väldigt noggranna med vilka vaccin vi använder. Teknologin är väl beprövad och alla vaccin vi tar in ska godkännas för den svenska marknaden för att man ska känna sig säker, säger hon.

Okej som tredje dos

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA meddelade på tisdagen att de påbörjat en så kallad löpande värdering av Sanofis vaccin. Tidiga preliminära studier av vaccinet har visat att det triggar produktionen av antikroppar mot sars-cov-2, viruset som orsakar covid-19.

EMA kommer nu att gå igenom data löpande direkt när den tillgängliggörs så att Sanofi inte behöver vänta tills all data samlats in för att göra en formell ansökan om godkännande.

Syftet är att skynda på processen och göra bedömningen snabbare i den kritiska situation som pandemin är, enligt svenska Läkemedelsverket.

Ett godkänt vaccin från Sanofi kan enligt Lena Hallengren ges som tredje dos till dem som tidigare fått ett annat vaccin.

– Folkhälsomyndighetens bedömning är att det ska ges till den vuxna befolkningen, inte till barn och unga, säger hon.

ANNONS

Myndigheten anser även, enligt Hallengren, att basen i den svenska vaccinationskampanjen fortsatt ska vara vacciner av typen mRNA.

Lena Hallengren (S), socialminister.
Lena Hallengren (S), socialminister. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Fakta: Så fungerar vaccintyperna

mRNA-avccin

Fungerar genom att en budbärarmolekyl ger en beskrivning till coronavirusets spikeprotein för att kroppen själv ska börja producera det. Då blir immunförsvaret aktiverat mot spikeproteinet vilket i sin tur förhindrar infektion eller att vi blir sjuka om vi blir infekterade. Exempel på mRNA-vaccin är Modernas och Pfizers.

Virusvektorvaccin

Ett avväpnat virus transporterar spikeproteinets gen, vilket är en bit dna som sedan översätts till mRNA och sedan till spikeprotein. I övrigt fungerar virusvektorvaccinet likadant som mRNA. Exempel på virusvektorvaccin är Astra Zenecas, Janssens och ryska Sputnik V.

Proteinvaccin

Innehåller färdiga spikeprotein blandat med ett immunstimulerande ämne (adjuvant) som hjälper immunförsvaret att lära sig att bekämpa covid-19. Det är en jämförelsevis vanlig form av vaccin. Än så länge finns i Sverige inga godkända proteinbaserade vaccin mot covid-19. Novovax och Sanofi tillverkar båda proteinbaserade vaccin.

Källa: Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS