Regeringen tycker att de lagliga möjligheterna att använda ansiktsigenkänning, fingeravtryck och dna i brottsutredningar är omoderna. Därför kommer regeringen inom kort att tillsätta en så kallad biometriutredning, meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S).
– Vi förbereder en bredare översyn av hela biometriområdet i brottsbekämpningen. Vi har i dag ett lapptäcke av regelverk, säger han på en pressträff.
Förra året kunde polisen lösa ett 16 år gammalt dubbelmord i Linköping genom att skicka dna som lämnats kvar på mordvapnet till en kommersiell databas för släktforskning i USA. En man greps och erkände omedelbart brotten.
Men dna-metoden stred mot lagen, enligt ett yttrande från Integritetsskyddsmyndigheten, tidigare Datainspektionen. Skälet är att det finns ett förbud i brottsdatalagen för polisen att göra sökningar på känsliga personuppgifter, som dna.
– Vi har tagit del av den nya bedömningen och Polismyndigheten granskar naturligtvis själv det här yttrandet, säger Mikael Damberg.
– Vi behöver modernisera det här regelverket och ge brottsbekämpande myndigheter bättre möjligheter att använda biometri i brottsutredningar. Så jag menar att den utredning vi snart kommer att tillsätta kommer ha möjlighet att också titta på den här frågan.
Niklas Svahn/TT
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.