Regeringen satsar på förlossningsvård

Regeringen satsar 6,78 miljarder kronor på vården och förlossningsvården. Det handlar om fasta läkarkontakter, stärkt ambulanssjukvård, satsning på medarbetare och satsningar för att upptäcka och behandla förlossningsskador.
– Det finns betydande skillnader mellan kvinnors och mäns hälsa, och tillgång till vård. Vi måste göra mer, säger Lena Hallengren (S).

ANNONS
|

Regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) har kommit överens om hur förlossningsvården och kvinnors hälsa ska stärkas. Det meddelade socialministern Lena Hallengren (S), jämställdhetsministern Åsa Lindagen (MP) och SKR på fredagen.

– Det finns betydande skillnader mellan kvinnors och mäns hälsa, och tillgång till vård. Vi måste göra mer, säger Lena Hallengren.

Totalt går runt 1,5 miljarder kronor till satsningar på förlossningsvården och kvinnor hälsa.

– Att föda barn är för många en av största händelserna i livet. Men många känner oro inför förlossningen, säger Åsa Lindhagen (MP).

Vård till personer som utsatts för sexövergrepp

Hon säger att alla kvinnor har rätt att känna sig trygga innan, under och efter förlossningen oavsett vart i landen man bor.

ANNONS

– I satsningen ingår också insatser för att upptäcka och behandla förlossningsskador och utveckla insatser så att vården blir mer jämlik över landet.

Satsningar görs också på vård riktad till personer som utsatts för sexuella övergrepp eller könsstympning.

– Det är en oerhört viktig satsning för de som drabbas av sexuellt våld och könsstympning, säger hon.

Under pandemin har sceeringen för HPV-virus halkat efter och nu ska även den regionala screeningen för HPV och mammografi stärkas.

Stärkt närsjukvård

Regeringen satsar också 3,159 miljarder till utveckling av den nära vården och att ge fler en fast läkarkontakt.

Målet är att minst 55 procent ska ha en namngiven fast läkarkontrakt och minst 80 procent med fast läkarkontakt bland boende på äldreboende.

– Det är ett stort och viktigt åtagande från regionernas sida, säger Lena Hallengren.

3,3 miljarder kronor ska gå till att förbättra förutsättningarna på arbetsplatser inom vården, och till utbildning av vårdpersonal.

Även ambulanssjukvården ska stärkas.

– Det kan gå till insatser för att samordna sjuktransporter bättre, säger Lena Hallengren.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS