Nästa vecka väntas den nya regeringen lägga fram budgeten för det kommande året. På onsdagen håller justitieministern Gunnar Strömmer (M) en pressträff där han presenterar budgetsatsningar på brottsbekämpningen.
– Det råder ingen tvekan om att det här är den kanske allra främsta uppgiften för en tillträdande regering, säger Gunnar Strömmer.

Regeringen ökar rättsväsendets anslag med nästan 5 miljarder kronor. Polismyndigheten ska växa med målet att polistätheten åtminstone ska motsvara genomsnittet inom EU. Det handlar om ungefär 300 poliser per 100 000 invånare, idag ligger Sverige på drygt 200, enligt Strömmer.
– Fokus ska ligga på effektiviteten och en ökad polisnärvaro i hela landet.
Ingen ny lönesatsning
Brottsbekämpande myndigheter ska också få fler verktyg, som utökade möjligheter till hemliga och preventiva tvångsmedel, nya sätt att ta brottsvinster från kriminella och minskad sekretess mellan myndigheter.
Det handlar också om att Ekobrottsmyndigheten och domstolarna ska få tillräckligt med resurser.
Han säger att brottsligheten är systemhotande.
– En hel del kan göras direkt och på kort sikt, men problemens magnitud innebär att vi nu måste inleda en lång rad strukturella reformer, säger han.
På pressträffen fick Strömmer en fråga om vallöftet att rikta satsningar för löneökningar hos polisen. Men enligt Strömmer ligger höjningar som det fattades beslut om förra året fast, något ytterligare höjt anslag finns dock inte med i budgeten.

Fokus på brottsoffren
Det nya regeringsunderlaget vill också se en genomsyn av strafflagstiftningen.
– Den svenska strafflagstiftningen bygger på ett gärningsmannaperspektiv, säger Strömmer.
Han säger att fokuset ska flyttas till brottsoffret och till samhällets förväntan att skyddas från den grova brottsligheten.
– Brottsoffermyndigheten får procentuellt det största påslaget, säger Strömmer.
Ministern säger också att det brottsförebyggande arbetet kommer att vara viktigt i arbetet de kommande åren. Socialtjänstlagen ska reformeras, och det brottsförebyggande arbetet ska förstärkas.
– Kommunernas roll i det brottsförebyggande arbetet ska lagregleras för att tydliggöra roller och ansvar mellan olika nivåer i samhället.
Kommuner ska också få en tillfällig subvention av LVU-placeringar på SiS.
Polisförbundet om satsningen
Polisförbundet välkomnar satsningarna, där den tidigare aviserade höjningen av lönerna finns kvar, liksom fler verktyg för poliser.
– Vi måste bli fler poliser för att klara det brottsbekämpande uppdraget fullt ut, säger Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow i ett pressmeddelande.
Samtidigt vill fackförbundet se mer fokus på det brottsförebyggande arbetet.
−Regeringen får inte glömma polisernas viktiga brottsförebyggande uppdrag, säger Katharina von Sydow.
LÄS OCKSÅ: Barn i fattiga familjer ska få hjälp till aktiviteter
LÄS OCKSÅ: Kristerssons regering vill sätta unga i fängelse
LÄS OCKSÅ: Så blir politiken med nya regeringen – punkt för punkt
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.