Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen presenterade nya riktlinjer för vaccinerade

Regeringen inför nya riktlinjer för personer som blivit vaccinerade mot covid-19, det meddelade socialminister Lena Hallengren under en pressträff.
– De nya riktlinjerna gäller för alla som fått minst en dos vaccin och det har gått minst tre veckor, säger Lena Hallengren.

Under en pressträff med bland andra socialminister Lena Hallengren meddelades de nya riktlinjerna för personer som vaccinerats mot covid-19.

– De nya riktlinjerna gäller för alla som fått minst en dos vaccin och det har gått minst tre veckor. Då bedöms skyddet vara bra, men se till att ta även den andra dosen, säger socialminister Lena Hallengren.

LÄS MER: WHO: Oroande ökning av smittade och döda

Gå och handla och umgås – men med förnuft

Det är Folkhälsomyndigheten som gjort bedömningen att vaccinerade personer kan träffa personer från olika hushåll, och detta gäller även inomhus. Gemensamma aktiviteter på boenden kan också återupptas.

– Även äldre vaccinerade personer kan till exempel nu gå och handla, fast ingen får bidra till trängsel. Den som redan jobbar och har ett visst umgänge bör inte utöka det, säger Lena Hallengren.

Hon tillade att vaccin inte ger hundraprocentigt skydd. Om man får symtom som vaccinerad ska man fortsatt testa sig och stanna hemma.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tryckte på att smittspridningen fortfarande är hög och läget är ansträngt i sjukvården. Han uppmanade till fortsatt hemarbete för de som har möjlighet till detta och att de nya råden för vaccinerade inte ska ses som en allmän lättnad.

– Här pratar vi om en grupp äldre, som levt extremt isolerad och som nu kan gå till affären eller träffa en eller ett par andra hushåll. Men det är inte meningen att man ska ge sig ut och bete sig som att man inte kan träffas av infektionen igen. Vi tycker det är viktigt att ge tydligt besked om vilka små lättnader vi kan göra nu, säger han.

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka om du blir erbjuden Astra Zenecas vaccin

Sverige har låga dödstal

Trots den stora smittspridningen har Sverige nu låga dödstal jämfört med andra europeiska länder. Enligt Johan Carlson beror det på att Sverige har prioriterat att vaccinera de äldre, som löper störst risk att få svår sjukdom och dö med covid-19.

– Jag vill också betona att samtliga vacciner som används i Sverige i dag bedöms av svenska och europeiska myndigheter som både effektiva och säkra för de åldersgrupper som vi rekommenderar dem för, säger Johan Carlson.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström meddelade att vaccintakten ökar nu, när nya fabriker öppnar. EU kommer inom kort att få fler doser av Pfizers vaccin.

– Det går uppåt med Pfizer, det är tydligt, säger han.

LÄS MER: Svenska konsertbesökare gör tummen upp för vaccinpass

Kan komma Sputnik V-vaccin redan i sommar

Richard Bergström fick också svara på frågor om det är aktuellt att förhandla om leveranser ryska Sputnikvaccinet.

– Det pågår diskussioner och flera medlemsländer samarbetar nu. Det ligger en ansökan hos europeiska läkemedelsverket och avsikten är att ha ett avtal på plats när/om vaccinet blir godkänt. Vi jobbar på det, säger han.

Däremot har inte den ryska tillverkaren samma kapacitet för att leverera stora mängder doser som de största vaccintillverkarna, tillade Richard Bergström.

– Vi har diskuterat volymer, priser, allting. En del saker måste granskas, tillverkningen, de kliniska studierna, det kommer åka inspektörer till Ryssland i maj. Det är inte omöjligt att vi får ett Sputnikvaccin till Sverige, möjligen i juni-juli, säger han.

LÄS MER: Hög smittspridning även bland barn och unga

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.