Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Inrikesminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.

Regeringen: Lämna in sprängmedel utan straff

Regeringen vill att olagliga sprängmedel ska kunna lämnas in till polisen utan att inlämnaren riskerar att dömas för brott, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) hoppas att en amnesti ska minska antalet illegala sprängdåd.

- Det här handlar framför allt om att dra undan tillgången till handgranater, för att på så sätt göra det svårare för kriminella element att få tillgång till dem, säger han till Ekot.

Tidigare har polisen genomfört amnestier för skjutvapen, men aldrig för sprängmedel. En av anledningarna är att det tidigare ansetts för farligt för polisanställda att inkludera sprängmedel i vapenamnestierna. Av säkerhetsskäl skulle sprängmedlen då inte lämnas in på polisstationerna, utan hämtas av polis.

Tre gånger de senaste 20 åren har vapenamnesti använts, senaste tillfället var våren 2013. Då fick polisen in omkring 15 000 vapen och 36 ton ammunition. Den som inte utnyttjar vapenamnestin riskerar ett strängare straff om han eller hon senare skulle ertappas med illegala vapen. Det beror på att straffen för vapenbrott skärps nästa år.

Regeringen vill genomföra det första försöket mellan oktober 2018 och januari 2019. Polisen ska ta ställning till förslaget, som är ute på remiss.