Lena Hallengren, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, (S). Arkivbild.
Lena Hallengren, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, (S). Arkivbild.

Regeringen lägger pengar på metoo-satsningar

Efter metoo-uppropet har regeringen och Vänsterpartiet tagit fram åtgärder för 120 miljoner kronor i vårbudgeten. Fokus läggs bland annat på arbetsmiljö och undervisning om sex- och samlevnad i skolan.

ANNONS
|

Jämställdhetsminister Lena Hallengren menar att regeringen, tillsammans med Vänsterpartiet, svarar upp mot kraven som ställdes i metoo-uppropet i höstas.

- Jag blev lika upprörd, ledsen och förbannad för varje upprop som kom. Metoo griper in i alla delar av samhället. Regeringen ser det och försöker också svara upp emot det, säger hon till TT.

Pengar till sexualbrottsutredningar

Vissa delar av det som regeringen beskriver som sitt metoopaket är redan kända. Som en extra förstärkning på 200 miljoner till polisen. Pengarna ska dels gå till saker som skyddsvästar och hjälmar för poliser, men dels också gå till att stärka polisens förmåga att utreda sexualbrott.

ANNONS

- Vi vill försäkra oss om att våldtäktsanmälningar inte blir liggande på hög, säger Hallengren.

Ytterligare tio miljoner kronor vardera tillförs till Domstolsverket och Brottsoffermyndigheten för att stärka information och utbildning om den nya samtyckeslagstiftningen.

I paketet ingår också 50 miljoner kronor till Skolverket för att det ska bli en bättre sex- och samlevnadsundervisning i skolorna.

Fokus på arbetsliv

Sexuella trakasserier i arbetslivet var en central del av metoo. Arbetsmiljöverkets anslag höjs med 25 miljoner kronor för informations- och utbildningsinsatser med stöd till arbetsgivare, samt kompetensutveckling för regionala skyddsombud.

Sedan tidigare har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om att kvinnojourerna ska få 50 miljoner kronor extra i regeringens vårbudget. I åtgärdspaketet presenteras nu 25 miljoner kronor till socialtjänsten för att öka kunskapen och beredskapen i arbetet med att förebygga mäns våld mot kvinnor.

TT

Fakta: Metoo

I början av oktober briserar skandalen kring Hollywood-producenten Harvey Weinstein, som av en mängd kvinnor anklagas för sexuella trakasserier. Hashtaggen #metoo tog fart på Twitter efter att skådespelaren Alyssa Milano uppmanat alla som utsatts för sexuella trakasserier att svara på hennes inlägg med orden "me too".

Några dygn senare pekas en rad kända män ut för sexuella övergrepp och trakasserier även i Sverige.

I Sverige växte metoo med upprop och berättelser om övergrepp och kränkningar från många branscher.

ANNONS