Regeringen: Kommuner ska tvingas ta emot flyktingar

Regeringen vill se en lag som styr kommunernas mottagande av flyktingar. Det handlar om att fördelningen ska bli jämnare i hela landet, enligt Anders Ygeman (S), integrations- och migrationsminister.
– Vi ska inte tillbaka till 2015, säger han. Alla barn ska också erbjudas skola, och förskola, och friskolorna ska återigen kunna avsätta platser specifikt åt flyktingar.

ANNONS
|

Regeringen vill ha en lag som styr mottagandet av flyktingar till olika kommuner i Sverige, meddelade finansministern Mikael Damberg (S) och integrations- och migrationsministern Anders Ygeman (S) på en pressträff på torsdagen.

Anders Ygeman säger att vi inte ska tillbaka till 2015, att det ska bli en jämnare fördelning av flyktingar över landet.

– Alla kommuner ska bidra, säger han.

Det betyder att kommuner som tagit emot få flyktingar tidigare nu får ta ett större ansvar. Flyktingarna fördelas också efter kommunernas storlek och ekonomi.

Ska träda i kraft i sommar

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik har varnat för en upprepning av flyktingkrisen 2015 och menat att det krävs en lagändring för att få fram boende och få till en jämn fördelning över landet.

ANNONS

Då upphandlade Migrationsverket asylboenden, och de boendena fanns ofta i mindre kommuner med sämre resurser.

Även bland andra Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har varnat för en upprepning av 2015 och efterfrågat en lag som styr mottagandet.

Regeringens förhoppning är att en lagändring ska träda i kraft i sommar.

Anders Ygeman säger att vissa kommuner tog ett oproportionerligt stort ansvar under flyktingkrisen 2015, medan andra knappt tog emot några flyktingar alls.

Regeringen kommer ta fram en lagstiftning som gör att Migrationsverket kan anvisa kommuner att ta emot flyktingar. Planen är att den ska vara på plats i sommar.
Regeringen kommer ta fram en lagstiftning som gör att Migrationsverket kan anvisa kommuner att ta emot flyktingar. Planen är att den ska vara på plats i sommar. Bild: Christine Olsson/TT

S-kommunalrådet i Göteborg, Viktoria Tryggvadottir Rolka, har tidigare sagt till GP att det är de mest välbärgade stadsdelarna i Göteborg som nu bör ta emot flyktingar.

Från regeringen är beskedet att personer som bosätter sig inom EBO-områden, alltså områden med socioekonomiska utmaningar, inte ska få någon dagsersättning.

Det handlar om att skapa förutsättningar för ett jämnare mottagande i hela landet, enligt Ygeman.

Planen för mottagandet handlar om jämnare fördelning i både EU och i Sverige, att alla som kan ska arbeta och att skyddsbehövande ska ha tillgång till skola.

– Utgångspunkten är att skyddet är tillfälligt och att de ska återvända så snart kriget är över, säger Anders Ygeman.

Skatteverket och Migrationsverket arbetar nu för en lösning så att människor ska tilldelas ett samordningsnummer, och snabbt kunna komma i arbete.

ANNONS

Alla erbjuds skola

Alla barn ska också erbjudas skola, och förskola. Regeringen har beslutat om en förordning som gör att friskolor kan avsätta platser för flyktingarna. Det handlar om att friskolor ska kunna ta emot elever från Ukraina, utanför det ordinarie skolvalssystemet.

– Jag förväntar mig att också fristående skolor tar det här ansvaret, säger Mikael Damberg.

10 miljarder till flyktingmottagande

Migrationsverkets huvudscenario, som presenterades tidigare i mars, är att runt 76 000 flyktingar från Ukraina söker sig till Sverige fram till halvårsskiftet. I så fall väntas det kosta 9,8 miljarder kronor.

Nu går regeringen fram med den här summan till Migrationsverket i vårändringsbudgeten.

Regeringen avsätter också 500 miljoner kronor i ett tillfälligt bidrag till kommunerna och 100 miljoner kronor till civilsamhället.

– Det civila samhället spelar en helt avgörande roll. Civilsamhället gör ett enormt arbete i mottagandet, säger Mikael Damberg.

Pengar från biståndet

Mottagandet kommer huvudsakligen finansieras genom avräkningar på biståndet. Mikael Damberg motiverar detta genom att kostnaderna uppstår eftersom människor flyr.

Just nu ligger Sverige strax över huvudscenariot när det gäller hur många som kommit hit. 26 000 har hittills registrerat sig och just nu syns en minskning av personerna som kommer varje dag.

– Det sker en avmattning, säger Anders Ygeman.

87 procent av de som har kommit hittills är kvinnor och barn.

ANNONS

LÄS MER:Nyamko Sabuni kritiserar regeringen: ”Saknar en plan”

LÄS MER:Annie Lööf (C): Moderaterna vill stoppa de mest utsatta flyktingarna

LÄS MER:S-kravet: Välbärgade områden ska ta emot Ukrainaflyktingar

LÄS MER:Magdalena Andersson svarar partikamraterna i Göteborg: ”Alla måste ta sitt ansvar”

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS