Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) under pressträff om åtgärder i de samarbetsprojekt som rör klimat- och energiområdet.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) under pressträff om åtgärder i de samarbetsprojekt som rör klimat- och energiområdet. Bild: Claudio Bresciani/TT

Regeringen håller pressträff om klimatåtgärder

Regeringen vill ändra klimatmålet till 100 procent fossilfritt istället för förnybart för att även inkludera kärnkraften.
– Då kommer frågan om teknikneutralitet att återställas, säger Ebba Busch (KD).

ANNONS
|

Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att ändra klimatmålet från 100 procent förnybart till 100 procent fossilfritt.

Det meddelade energi- och näringsministern Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) på en pressträff på onsdagen.

– Fokus är på att klara den gröna omställningen och att alla goda krafter behövs, säger Ebba Busch.

Hon säger att de fyra samarbetspartierna fått ett starkt och tydligt mandat till förändring, och att det handlar om att skifta tyngdpunkten från de enskildas och familjers ansvar till stora systemförändringar.

– En av de mest avgörande åtgärderna för att ta oss dit är elektrifieringen.

ANNONS

Romina Pourmokhtari säger att regeringen utgår från ett långsiktigt perspektiv för att lyckas ställa om. Hon säger att den fossilfria energin ska byggas ut och transportsektorn ska elektrifieras.

– Vi ser att flera av klimatmålen Sverige har kan uppfyllas i närtid med tuffa lösningar, men de långsiktiga målen var vi inte på väg att nå. Därför måste vi ställa om och skapa förutsättningar, säger hon.

Högre elpriser

Ebba Busch säger att det är viktigt att människor kan vara en del av klimatomställningen och att inte produktionen trycks bort från Sverige.

Hon konstaterar också att vi kan vänta oss högre elpriser framöver, jämfört med början av januari, och att risken för bortkoppling från elsystemet har ökat.

– Jag vill tacka svenska folket för att så många har bidragit till att minska elförbrukningen, säger hon.

Hon säger att regeringen totalt tagit tolv beslut för att mildra effekten av elkrisen.

LÄS MER:Nu kommer besked om utbetalning av elstöd

LÄS MER:Kapad miljöbudget – svårare rädda hotade arter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS