Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Regeringen: Grönt ljus för rysk gasledning

Regeringen tänker inte be Karlshamn att avstå från att upplåta sin hamn till lagring av rör till gasledningsprojektet Nord Stream 2. Affären hotar inte Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska intressen, säger utrikesminister Margot Wallström.

I december förklarade regeringen att både Karlshamns och Gotlands planerade affärer med Nord Stream skulle påverka Sveriges förvarsintressen negativt. Att bedömningen för Karlshamns del nu blir en annan innebär inte att regeringen svängt, utan att regeringen vidtagit ett åtgärdsprogram "för att möta upp den här verksamheten", säger försvarsminister Peter Hultqvist på en pressträff, efter regeringens möte med företrädare för Karlshamn och Gotland.

Det handlar bland annat om att ge berörda myndigheter, Försvarsmakten, Kustbevakningen och Tullen, i uppdrag att skärpa bevakningen kring hamnen.

Tänker säga ja

Karlshamns kommunstyrelseordförande Per-Ola Mattsson (S) var nöjd efter måndagens möte med regeringen. På tisdagen ska kommunstyrelsen fatta beslut om den kontroversiella affären.

- Jag kommer att föreslå att Karlshamn godkänner affären, säger han.

Även Björn Jansson (S), regionråd på Gotland, förklarar sig nöjd, trots att Gotland tidigare avstått från att hyra ut Slite hamn till Nord Stream. Det beslutet står fast, säger han.

- Vi är nöjda med att det nu blir verkstad av de regionalpolitiska åtgärder som ska inledas och att Peter Larsson blir samordnare, säger han.

Margot Wallström hade strax innan meddelat att Peter Larsson utses till kontaktperson för ytterligare regionalpolitiska insatser på Gotland.

Nya jobb

Det Karlshamn nu med största sannolikhet kommer att säga ja till är att låta det nederländska företaget Wasco lasta och lossa fartyg samt lagerhålla ryska rör till det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2.

- Det känns bra att vi kommer kunna ta det här beslutet. På kort sikt handlar det om 30 arbetstillfällen per år men i det stora handlar det faktiskt om hamnens överlevnad. Hade vi inte gått vidare med detta nu hade vi kunnat ifrågasätta hela verksamheten, säger Per-Ola Mattsson till TT.

Att säga ja till att ingå ett avtal med företaget Wasco skulle generera intäkter på runt 100 miljoner kronor, enligt hamnbolaget.