Regeringen ger besked om pensionerna

Regeringen vill ge pensionärerna med lägst pension mer pengar i plånboken. Majoriteten av de berörda är kvinnor.
– Regeringen kommer gå vidare med förslaget om garantitillägg , säger Ardalan Shekarabi (S). Men förslaget om mer pengar till runt en miljon pensionärer, som Vänsterpartiet drivit igenom, har mött hård kritik.

ANNONS
|

Regeringen går vidare med förslaget om ett garantitillägg för pensionärer. Det meddelade socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff på onsdagen.

– Alldeles för många pensionärer har för låg pension. Människor som slitit ett helt liv har ont i magen när det orange kuvertet landar i brevlådan, säger han.

Han säger att behovet att snabbt förbättra ekonomin för pensionärerna har blivit mer akut, på grund av höga energi- och drivmedelspriser.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff i Rosenbad.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Bild: Henrik Montgomery/TT

Förslaget, som förhandlats fram mellan regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet läggs fram som en del i vårändringsbudgeten.

Tillägget, ska ge runt en miljon pensionärer mer pengar, och var ett av Vänsterpartiets viktigaste krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister förra året.

ANNONS

Förslaget går ut på att pensionärer med en inkomst på högst 11 800 kronor ska få ett skattefritt tillägg på 1000 kronor varje månad. Summan trappas sedan av, och de som har över 14 300 kronor i pension får inte något tillägg alls.

– Garantitillägget är en stor jämställdhetsreform, säger Ardalan Shekarabi och påpekar att 64 procent av kvinnliga pensionärer får mer pengar i plånboken.

Om reformen ska gå igenom krävs det att antingen Centerpartiet eller Sverigedemokraterna stödjer det. C har tidigare riktat hård kritik mot förslaget, medan SD sagt till Expressen att man inte stänger några dörrar, men att regeringen sitter och trycker på information, vilket gör det svårt att ta ställning.

Går det igenom ska pengarna börja betalas ut i augusti.

– Det går inte att säga nej till det här förslaget och samtidigt säga att man vill värna pensionärerna. Den som röstar nej tar en tusenlapp från pensionärerna som behöver det mest, säger Ardalan Shekarabi.

Han säger att de samtidigt är öppna att komma överens om garantitillägget inom pensionsgruppen.

Hård kritik

Men kritiken mot garantitillägget har varit hård. Flera tunga remissinstanser är kritiska. Däribland delar av Pensionsmyndigheten där generaldirektören och ytterligare två styrelseledamöter reserverade sig, och är emot förslaget. De anser att förslaget är otydligt, krångligt och går emot principen att arbete ska ge mer i pension.

ANNONS

Just kopplingen mellan arbete och pension har tidigare varit viktigt för Socialdemokraterna.

Men enligt Ardalan Shekarabi stämmer det inte att pengarna går till dem som inte har jobbat. Han påpekar att man behöver ha en slutlön på över 30 000 kronor i månaden efter ett 40-årigt arbetsliv för att inte vara beroende av garantipension.

LÄS MER:Regeringen, V och MP vill höja pensionerna

LÄS MER:Bred kritik mot regeringens pensionstillägg

LÄS MER:Kritiken: "Dåliga nyheter för vårt pensionssystem"

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS