Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen ger besked om Estonia

Statens haverikommission vill att regeringen ändrar i lagen om gravfrid som gäller platsen där Estonia sjönk i Östersjön.
Inrikesminister Mikael Damberg gav på fredagen beskedet att regeringen avser att justera den för att undersöka hålen i fartygets skrov.

Utredarna i Estland, Finland och Sverige är överens om att nya dykningar behöver göras vid Estonias vrak.

Nu har Statens haverikommission bett Sveriges regering att göra ändringar i gravfriden vid platsen i Östersjön där Estonia sjönk 28 september 1994, så att haverikommissionen kan undersöka vraket igen.

Regeringen har svarat att man vill förändra gravfridslagen.

Fynd från dokumentär ska granskas

Enligt haverikommissionen krävs lagändringen för att undersökningarna ska gå att genomföra. Kommissionen bedömer också att det behövs åtgärder för att säkerställa att den internationella överenskommelse som reglerar gravfriden vid vraket inte gör de nya undersökningarna vid vraket straffbara i andra länder.

Haverikommissionens begäran till regeringen kommer efter att Estlands säkerhetsutredningsmyndighet inlett en granskning av videomaterialet som visades i dokumentären ”Estonia – fyndet som förändrar allt” som visades på Dplay på årsdagen av Estonias förlisning.

LÄS MER: Grävande journalister sågar nya Estoniadokumentären

LÄS MER: Henrik filmade vid Estonia – nu åtalas han i Göteborg

Nya dykningar kan ske vid Estonia

På fredagseftermiddagen höll inrikesminister Mikael Damberg en digital presskonferens tillsammans med Statens haverikommission.

– Regeringen vill möjliggöra undervattensundersökningar vid M/S Estonia genom justeringar i gravfridslagen, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Regeringen vill genomföra förändringarna under första halvåret 2021.

– Jag har varit i riksdagen och haft en bra dialog med riksdagspartierna. Det finns en bred enighet om att möjliggöra de undersökningar som krävs för att ta reda på mer om hålen, men också som jag bedömer en bred uppslutning i riksdagen om att inte häva eller avskaffa gravfridslagen, säger Damberg.

John Ahlberk, generaldirektör på Statens haverikommission, säger att syftet med undersökningarna är att söka svar på hur hålen i skovet har uppkommit.

– Det kan till exempel handla om undersökningar och dokumentation om fartygets skrov, särskilt av befintliga skador i skrovet och de två hål som tidigare inte dokumenterats. Det i sin tur kan kräva att delar av skrovet som täcks av sediment kan behöva friläggas. Det kan också innebära att fartygets insida i anslutning till de aktuella hålen behöver dokumenteras, säger Ahlberk.

Ifrågasätter inte rapporten från 1997

Enligt Ahlberk har det inte framkommit något som får haverikommissionen att ifrågasätta slutsatserna i rapporten från utredningskommissionen JAIC som blev klar 1997.

– Vad den undersökningen syftar till, som vi är inne i nu, handlar om att så långt som det är möjligt hitta orsakerna till hålen, säger Ahlberk.

Såväl haverikommissionen i Sverige som Finlands motsvarighet vill bistå Estland i den nya bedömningen.

När passagerarfartyget Estonia sjönk under en resa mellan Tallinn och Stockholm dog 852 av de 989 personer som fanns ombord.

LÄS MER: Estoniauppgifter ska granskas i Estland

LÄS MER: Myndigheter går vidare med Estonia-utredning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.