Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen föreslår utegångsförbud för unga brottslingar

Regeringen har skickat ett förslag om helghemsarrest som innebär att unga som begår brott kan förbjudas att vistas ute på kvällar och helger.
– Vi hoppas att det här kan bryta en brottsutveckling i tid så att unga människor som är på väg in i en allvarlig kriminalitet kan få den här påföljden, säger justitieminister Morgan Johansson till SVT.

Redan imorgon ska regeringen skicka in ett nytt lagförslag till lagrådet för remisshantering. Det handlar om så kallad helghemsarrest, som innebär att unga brottslingar får utegångsförbud under kvällar och helger.

Det ska täcka en lucka där det inte finns skäl till sluten ungdomsvård i samband med allvarliga brott. Den dömde ska bära en fotboja och förutom utegångsförbudet kan det innebära förbud att vistas på vissa platser.

– Vi hoppas att det här kan bryta en brottsutveckling i tid så att unga människor som är på väg in i en allvarlig kriminalitet kan få den här påföljden. Därmed kan de också komma ut ur sin kriminella livsstil, säger justitieminister Morgan Johansson till SVT.

Om lagförslaget går igenom kommer påföljden tillämpas framförallt på unga mellan 15-17 år, men den är även möjlig att använda upp till 20 års ålder. Den nya lagen kommer i så fall att börja gälla från 1 januari nästa år.

Även oppositionen välkomnar förslaget.

– Ja, det här är ett förslag som vi moderater har drivit sedan 2013, så det är ju bra att det äntligen kommer. Men när det gäller till exempel de här fruktansvärda ungdomsrånen så är det uppenbart att vi nu är vid en punkt där det är uppenbart att väldigt mycket mer måste till än bara detta, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell till SVT.

Morgan Johansson tror att lagförslaget kommer godkännas i Riksdagen och berättar även för SVT att fler åtgärder mot gängkriminalitet och våld bland unga är i förestående.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.