Regeringen har tidigare kritiserats för att inte lägga tillräckliga resurser på forskningen om långtidscovid. Nu föreslår januaripartierna, och Matilda Ernkrans (S), en miljonsatsning.
Regeringen har tidigare kritiserats för att inte lägga tillräckliga resurser på forskningen om långtidscovid. Nu föreslår januaripartierna, och Matilda Ernkrans (S), en miljonsatsning. Bild: Jonas Ekstromer

Regeringen föreslår miljoner för att lösa gåtan om långtidscovid

Forskningen om långtidscovid har varit begränsad under pandemin. Nu föreslår regeringen, i en extra ändringsbudget, att 50 miljoner kronor ska avsättas för forskning på området.

ANNONS

Under pandemin har GP bland annat skrivit om 16-åriga Nikolina, som i drygt nio månader kämpat med exempelvis andningsproblem, trötthet och yrsel.

– Jag har svårt med minnet. Jag minns typ inte de senaste veckorna, ingenting faktiskt. Jag har glömt väldigt mycket, sade Nikolina i slutet av december.

Hon är bara en av flera som har vittnat om långvariga symptom efter att ha fått covid-19.

LÄS MER:Långtidssjuka i pandemin – utan hjälp från vården

Del av extra ändringsbudget

Nu föreslår regeringen, tillsammans med samarbetspartierna C och L, att 50 miljoner kronor ska läggas på forskning om så kallad långtidscovid.

– Det är en viktig, angelägen satsning. Det här kommer ge oss mer kunskap om hur vi behandlar och hur vi ser till att människor kan bli friska från sin långtidscovid, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, till Ekot.

ANNONS

Förslaget är en del av en extra ändringsbudget som ska beslutas av riksdagen i januari.

Långtidssjuka vittnar om symptom

Redan i juni vittnade flera personer för GP om hur de inte blev friska, månader efter att de insjuknat i covid-19. Många upplevde samtidigt att de hamnat mellan stolarna och att sjukvården inte kunde erbjuda någon hjälp.

Åsa Kristoferson Hedlund, ordförande i den då nystartade Svenska covidföreningen, berättade senare under sommaren om hur långtidssjuka drabbas när det saknas forskning.

– Forskarna är på, de vill studera det här. Men någon måste betala. Just nu har vi en regering som valt att inte investera i folkhälsan för den här gruppen. Det måste ändras. De måste inse allvaret, sade hon då.

LÄS MER:Svenska Covidföreningen ska ta strid för de långtidssjuka

Finns stora kunskapsluckor

Drygt fyra månader senare väljer regeringen alltså att föreslå en satsning. Matilda Ernkrans menar att det är läge för det.

– Det pågår viss forskning men vi har nu gjort en genomgång och kan se att det finns stora kunskapsluckor. Därför gör vi nu den här specifika forskningssatsningen, säger hon till Ekot.

Vittnesmålen om långtidscovid kommer från både barn och vuxna. Det är oklart exakt hur många som är drabbade, då kunskapen om fenomenet är begränsad.

LÄS MER:Var tredje värnpliktig hade lungpåverkan efter covid-19

LÄS MER:Lucie hade dolt andningsfel efter corona – rehab hjälpte

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS