Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell (mitten) och partiledare Ulf Kristersson guidas runt av polisinspektör Victor Eriksson då de på onsdagen besökte Rosengård i Malmö för att få information om polisens arbete.
  Bild: Johan Nilsson/TT
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell (mitten) och partiledare Ulf Kristersson guidas runt av polisinspektör Victor Eriksson då de på onsdagen besökte Rosengård i Malmö för att få information om polisens arbete. Bild: Johan Nilsson/TT

Regeringen drar tillbaka terrorlagförslag

Enligt ett lagförslag som har utretts i två år skulle det bli kriminellt att vara med i en terrororganisation. Efter kritik från Lagrådet dras förslaget nu tillbaka. Det uppgav justitieminister Morgan Johansson (S) för Ekot. Oppositionen är kritisk:
– Efter två års utredning har man nu alltså kommit fram till att frågan måste utredas mer, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Lagrådet underkände förslaget då man ansåg det stå i strid med den grundlagsskyddade föreningsrätten. Därför valde regeringen att dra tillbaka förslaget.

– Det betyder att det kommer ta längre tid än vi från början trodde. Samtidigt ska man veta att det här är svår lagstiftning, allt som är grundlagsnära är svårt. Man kan inte gå fram med lagstiftning som bedöms strida mot regeringsformen, säger Morgan Johansson till Ekot.

Morgan Johansson (S), justitieminister. Bild: Susanna Pettersson Öste/TT
Morgan Johansson (S), justitieminister. Bild: Susanna Pettersson Öste/TT

Enligt Lagrådets yttrande som kom den 20 mars bygger lagförslaget på det felaktiga antagandet att grundlagens skydd för föreningsfriheten bara gäller lovlig verksamhet. Regeringen hade kunnat gå emot Lagrådet men då skulle man riskera att lagstiftningen underkänns i domstolarna.

Två nya brott skulle införas

Sedan tidigare är det kriminellt att resa utomlands för att delta i strider för terroristgrupper. Det nya lagförslaget som har varit under utredning en längre tid skulle innebära kriminalisering av deltagande i och samröre med en terroristorganisation.

Regeringen ville också göra det straffbart att offentligt uppmana och rekrytera till deltagande i en terroristorganisation samt finansiera en sådan organisation.

Lagändringarna föreslogs träda i kraft den 1 augusti 2019. Vad som händer nu är oklart men Morgan Johansson berättar för Ekot att han kommer fortsätta driva frågan.

– Jag måste förhålla mig till lagrådets yttrande. Samtidigt är jag fast besluten att kunna kriminalisera så många handlingar vi bara kan inom ramen för den lagstiftning som finns.

"Ingen nyhet att vi har grundlagar i Sverige"

Regeringen har tidigare kritiserats av bland andra oppositionen som menar att ny terrorlagstiftning har dröjt för länge. Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson beskriver situationen som bekymmersam.

– Regeringen har jobbat med den här frågan sedan maj 2017. Det är ingen nyhet att vi har grundlagar i Sverige. Efter två års utredning har man nu alltså kommit fram till att frågan måste utredas mer. Nu pratar man om att det krävs grundlagsändringar och då kan det dröja uppemot fyra år. Sverige är kanske det land med störst bekymmer på det här området, sett till folkmängd, och vi behöver ny lagstiftning, helst igår, säger han till GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.