Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen bjuder in parterna till nya samtal

Regeringen ger inga klara besked om framtiden efter att LO sagt nej till det senaste las-förslaget.
– Det är ett nytt läge och det är också ett svårt läge. Jag kommer att bjuda in parterna under nästa vecka för att samtala vidare om läget, sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på fredagskvällen.

På torsdagen återupptogs de strandade las-förhandlingarna och på fredagen kom det nya beskedet: Svenskt Näringsliv och tjänstemannaförbundet PTK är överens om ett nytt huvudavtal på den svenska arbetsmarknaden, men LO säger nej till förslaget.

LÄS MER: LO lämnar besked om las-förhandlingarna

Det kan innebära att de två parterna som är överens går vidare utan LO, att förhandlingarna fortsätter eller att politikerna tar över frågan och går fram med ett lagförslag utifrån den utredning som är ute på remiss.

Facken oeniga om förslaget

Huruvida en överenskommelse mellan två av parterna är giltig, om den tredje parten står utanför är emellertid osäkert och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) gav inga klara svar om framtiden på fredagskvällen.

– För regeringens och samarbetspartiernas vidkommande så finns det ju inget som hindrar parterna om de skulle vilja fortsätta (förhandla). Men vi har ju i dag tagit emot besked där LO säger att de går inte vidare. Jag vet att parterna också har sagt att nu behöver vi tid att analysera det här läget och jag tror att många behöver en god natts sömn så tar vi nya tag på måndag igen, sa hon till TT.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kommenterade på fredagskvällen de strandade las-förhandlingarna vid en pressträff. Bild: Thommy Tengborg/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kommenterade på fredagskvällen de strandade las-förhandlingarna vid en pressträff. Bild: Thommy Tengborg/TT

När förhandlingarna kraschade den 1 oktober var regeringen snabba med att ge parterna mer tid. Frågan är brännhet och kan landa i en regeringskris.

Kan leda till regeringskris

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har meddelat att partiet inte kommer att acceptera att regeringen går vidare med ny lagstiftning utifrån las-utredningen. Partiet menar att regeringen ställt sig på arbetsgivarnas sida med hot om lagstiftning och hotar med att fälla regeringen om man går vidare med ny lagstiftning.

Som svar meddelade Centerpartiet att partiet är beredda att gå till extraval för att ”visa att extrema partier inte kan ta ansvar”.

LÄS MER: C: Vi är beredda att gå till extraval

Även Eva Nordmark kommenterade Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring.

– Jag tänker inte ta ställning till Jonas Sjöstedts politiska spel. Han har ju hotat med misstroende. Samtidigt kan jag konstatera att Sverige befinner sig i ett allvarligt läge. Vi har en pandemi, vi har en stor kris på svensk arbetsmarknad och att då kasta ut Sverige i stor ovisshet tycker jag är oansvarigt, sa hon.

Oklar väg framåt

Las-utredningen är nu ute på remiss. 57 remissinstanser ska säga sitt innan den 26 oktober.

Men huruvida regeringen kommer att gå vidare med utredningen eller ge parterna mer tid är fortsatt oklart.

Arbetsmarknadsministern ser två möjliga vägar framåt.

– Antingen om parterna kommer överens. Då går vi vidare med det och jag konstaterar att två av tre också säger nu att de vill ha möjlighet att analysera läget vidare och jag stänger ingen dörr för parternas överenskommelser. Annars är det utifrån den utredning som vi nu har på remiss som blir utgångspunkten.

LÄS MER: Expert: Märkligt om S går fram med lagförslag

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.