Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Regeringen beredd att ansöka om Natomedlemskap”

Med Socialdemokraternas nya besked ligger vägen mot en svensk ansökan om Natomedlemskap öppen. Kungen är informerad och ett regeringsbeslut om att skicka in en ansökan kan komma redan under dagen.
– Regeringen redo att ansöka om medlemskap efter dagens debatt, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari förändrade förutsättningarna för den svenska säkerhetspolitiken. Det betonade Magdalena Andersson på under riksdagsdebatten om Nato under måndagsförmiddagen.

– Utvecklingen har gått åt fel håll länge, sa hon och lyfter fram att Vladimir Putin redan i december försökte kräva underkastelse av demokratiska grannländer – däribland Sverige – och eskalerade till en fullskalig invasion av ett europeisk land i slutet av februari.

– Invasionen visar vad Ryssland är redo att göra. Vi ser nu hur Ryssland bryter mot krigets lagar och internationell rätt. Massförstörelse, massgravar, massvåldtäkt, sa Magdalena Andersson.

Det har gått fort

Sedan den ryska invasionen inleddes har det gått fort. De borgerliga partierna har under decennier jobbat för att Sverige ska ansluta sig till Nato, men Sverigedemokraterna har varit emot och regeringspartiet Socialdemokraterna har historiskt värnat den svenska alliansfriheten.

Så sent som två veckor efter krigsutbrottet sa statsminister Magdalena Andersson att en svensk ansökan om medlemskap i det här läget skulle bidra till att destabilisera läget i Europa ytterligare. Men efter en intern process kom vändningen under söndagen och under riksdagsdebatten gav statsministern beskedet att en ansökan kommer inom kort.

– Regeringen redo att ansöka om medlemskap efter dagens debatt, sa hon.

Bredden ett styrkebesked

Moderatledaren Ulf Kristersson välkomnar Socialdemokraternas omsvängning och betonade under debatten hur viktigt det är att Sverige kan fatta beslut om att ansöka om Natomedlemskap i bred politisk enighet.

– Det är ett styrkebesked, sa han och berättade att han och statsministern under lång tid haft regelbunden kontakt och diskuterat alternativ och konsekvenser.

– Jag har satt stort värde i de samtalen.

Inför debatten hade utrikesnämnden möte. Där informerades kungen om att en ansökan om Natomedlemskap är nära.

Efter det att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna bytt ståndpunkt i Natofrågan är det bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som är emot, av riksdagspartierna.

I debatten sa Vänsterledaren Nooshi Dagdostar att det mest akuta i det rådande läget är att stödja det ukrainska folket och att stoppa all import av rysk olja och gas.

– Det som inte är akut är att S skickar in en medlemsansökan till Nato. Det hjälper inte Ukraina, sa hon.

Har inte utrett alternativen

Hon tryckte på att alliansfriheten tjänar oss väl och att Sverige är det land i världen som hållit sig utanför krig längst. Hon kritiserade också den snabba säkerhetspolitiska analys som lett fram till att regeringen bytt fot.

– Vad alternativen består i har vi inte hunnit gå till botten med. Analysen innehåller inga djuplodande överväganden, inge underbyggda påståenden.

Allan Widman som tog debatten för Liberalerna höll inte med om att alliansfriheten tjänat Sverige väl. Han argumenterade istället för att den inte existerat i verkligheten på många år.

– Ryssland vet att vi spelat under täcket med USA och Nato, och det har vetat det länge. I praktiken har vi under lång tid befunnit oss i ett säkerhetspolitiskt ingenmansland. Utan garantier och utan trovärdighet i vår alliansfrihet.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.