Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen avgår om Morgan Johansson fälls

SD vill förtidspensionera justitieminister Morgan Johansson – och får stöd av M, KD och L. Nu saknas bara en röst.
Statsminister Magdalena Andersson skäller ut högeroppositionen för att dra in landet i en ny regeringskris – samtidigt som det pågår krig i Sveriges närområde.
– Det här är farligt på riktigt, säger hon.

Kritiken har varit stenhård mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson efter den senaste tidens skjutningar som drabbat flera delar av landet. Den sista maj såg statistiken ut som sådan att det hade varit 151 skjutningar totalt under årets 151 första dagar.

På torsdagen meddelade SD att man nu väcker ett misstroendevotum mot Morgan Johansson. Hotet från riksdagen att sparka Morgan Johansson från sin post, som högst ansvarig för polisen och rättsväsendet, stöds av M, KD och L.

Vad har hänt?

  • Efter en vår med många skjutningar väckte SD misstroende mot inrikes- och justitieministern Morgan Johansson (S). Det backades upp av M, KD och L.
  • Statsministern Magdalena Andersson ilsknade till och meddelade att hela regeringen avgår om hennes minister avsätts.
  • På tisdag röstar riksdagen om saken. Om högeroppositionen lyckas få med sig ytterligare en röst ser det ut att bli regeringskris.

SD:s gruppledare Henrik Vinge uttalade sig så här på torsdagen:

– Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge vid en frågestund i riksdagen.

– Det hoppas jag att vi kan göra nästa vecka, säger Vinge och yrkar på att riksdagen, i enlighet med reglerna i Regeringsformen ska pröva förtroendet för Morgan Johansson.

Sverigedemokraterna väcker misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S), säger Henrik Vinge (SD) (bilden) i riksdagen. Bild: Henrik Montgomery/TT
Sverigedemokraterna väcker misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S), säger Henrik Vinge (SD) (bilden) i riksdagen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Skällde ut högern

Statsminister Magdalena Andersson kommenterade senare hotet och skällde ut hela högeroppositionen, som enligt henne agerar oansvarigt.

– Vi befinner oss nu tre månader före ett ordinarie val, och det pågår ett krig i vårt närområde. Vi befinner oss i ett känsligt läge för vår Natoansökan. Att då skapa politisk oreda och osäkerhet är fullständigt oansvarigt, säger hon.

För att Morgan Johansson ska bli av med jobbet krävs det bara ytterligare en röst bakom misstroendet – och om det blir verklighet kommer hela regeringen att avgå, meddelar Magdalena Andersson.

– Det är fullständigt oansvarigt. Det är oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel. Det här är farligt på riktigt.

På frågan om varför hela regeringen avgår i samband med att en minister fälls, trots att den inte måste svarade statsministern:

– I Sverige har vi kollektivt beslutsfattande i regeringen. Om man avsätter en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtvis hela regeringen. Det är en självklarhet, säger Andersson.

Centern avgör frågan

De som kan fälla avgörandet är Centerpartiet, men det kan också vara den politiska vilden Amineh Kakabaveh (-). Varken Kakabaveh eller Centerledaren Annie Lööf har i nuläget aviserat att de kommer att stödja misstroendevotumet.

– Nu är det upp till bevis för Centerpartiet, säger Liberalernas gruppledare Mats Persson till TT.

Centerpartiet avvaktar dock besked.

"Vi ser självklart allvarligt på kritiken mot Morgan Johansson och kommer nu följa upp situationen noggrant. Vi kommer i lugn och ro diskutera frågan i vår riksdagsgrupp och därefter fatta beslut om vilken ställning vi ska ta", skriver gruppledaren Anders W Jonsson i en kommentar till TT.

Justitieminister Morgan Johansson (S) i samband med att Sverigedemokraterna väckte misstroende i riksdagen. Bild: Henrik Montgomery/TT
Justitieminister Morgan Johansson (S) i samband med att Sverigedemokraterna väckte misstroende i riksdagen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiet har meddelat att man inte kommer att rösta för misstroendevotumet mot Morgan Johansson.

"Vi anser inte att det är aktuellt med något misstroende och vi kommer därför att avstå i en eventuell misstroendeomröstning", skriver partiets vice gruppledare Hanna Gunnarsson i ett sms till TT.

LÄS OCKSÅ: Socialdemokraterna ökar i sista stora mätningen

LÄS OCKSÅ: Hård kritik mot ministern efter dödsskjutningar: ”Skyller ifrån sig”

LÄS OCKSÅ: Tro inte att det handlar om skjutningarna

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.